Zoeken

Mysterieuze "blauwe lichten" in Marokkaanse hemel eindelijk uitgelegd?

17 september 2023 - 19:00 - Marokko

©

Het mysterie van de "blauwe lichten" die in Marokko aan de hemel verschenen kort voor de verwoestende aardbeving op 8 september, blijft de gemoederen bezighouden. Wetenschappers buigen zich over het fenomeen dat gepaard ging met grote menselijke en materiële schade, de beving kostte bijna 3000 mensen het leven en verwondde meer dan 5000 anderen.

Dit soort lichtverschijnselen, die doorgaans slechts enkele seconden aanhouden maar soms ook tientallen minuten kunnen duren, is niet nieuw en is vaker gezien voorafgaand aan aardbevingen. Volgens John Derr, een geofysicus die heeft gewerkt voor de US Geological Survey, zijn dergelijke lichten zelfs al in de oudheid beschreven. In Marokko werden ze waargenomen in steden als Oukaimeden en Marrakech.

Lees ook: Aardbeving in Marokko: opgedroogde waterbronnen herleven na 20 jaar

Het fenomeen is voor het eerst gedocumenteerd in 869 in Sanriku, Japan, en sindsdien opnieuw waargenomen in onder andere Hawaï en Peru. Onderzoek naar deze zogenaamde EQL (Earthquake Lights) in 65 aardbevingen sinds het jaar 1600 toonde aan dat in 80% van de gevallen, aardbevingen met een kracht van 5 of hoger volgden op het verschijnen van deze lichten, die soms tot op 600 km afstand te zien waren.

Opvallend is dat deze lichtfenomenen meestal plaatsvinden ver weg van tectonische platen. Volgens Derr waren de lichten in Marokko vergelijkbaar met die in Pisco, Peru, in 2007. Juan Antonio Lira Cacho, natuurkunde professor aan de Nationale Universiteit van San Marcos in Peru, legt uit dat deze lichten ontstaan door elektrische activiteit die vrijkomt door mechanische spanning in kristallen in de aardkorst.

Lees ook: Mysterieuze blauwe lichtflitsen vlak voor aardbeving Marokko (video)

Hoewel er verschillende theorieën zijn, van ionisatie van zuurstof tot plotselinge veranderingen in het magnetische veld, is er nog geen eenduidige verklaring voor het fenomeen. De exacte oorzaak blijft dus vooralsnog een onderwerp van wetenschappelijk debat en verder onderzoek is nodig.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team