Zoeken

Aardbeving in Marokko: opgedroogde waterbronnen herleven na 20 jaar

15 september 2023 - 18:43 - Marokko

©

De aardbeving die Marokko op 8 september heeft getroffen, heeft naast verwoestende effecten ook enkele verrassende positieve uitkomsten. De beving heeft waterbronnen die al 20 jaar opgedroogd waren weer tot leven gebracht en het debiet van bestaande bronnen in het Al Haouz-gebergte verhoogd.

"Onmiddellijk na de aardbeving begon het water weer te stromen in de oued Imazhirni na 20 jaar van droogte," vertelde Yassine, een van de bewoners van de regio, aan Al Ahdath Al Maghribia. "De beving heeft de loop van de oued veranderd en het debiet is nu erg hoog." Dit brengt nieuwe hoop voor de bewoners van het dorp Aghram en de zeven omliggende douars, zoals Lalla Noumeghzli, Tasrimout, Ikidi, Tajaklt en Ait Sial.

Lees ook: Aardbeving Marokko: Koning Mohammed VI schenkt miljard dirham

"Een andere inwoner van het gebied meldde dat dit niet beperkt is tot de gemeente Aghram; het heeft zich uitgebreid tot de gehele Al Haouz-regio, waar nieuwe bronnen zijn verschenen en het debiet van oude bronnen is verhoogd," lichtte de inwoner toe. Het water zal naar verwachting binnen enkele dagen helder worden na het verdwijnen van de eerste vervuilde stromen.

Lees ook: Marokko: winkels leeggeplunderd... voor het goede doel

Geologie-expert Mohamed Tilssane legde uit dat deze bronnen worden gevoed door grondwater. "De aardbeving heeft de topografische structuur van deze waterhoudende lagen veranderd, waardoor het water weer kon stromen. Dit betekent echter niet dat de stroom nu permanent is; dat hangt af van toekomstige neerslag en de grootte van de ondergrondse waterreservoirs," aldus Tilssane. Volgens een voorlopige balans van het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn bij de aardbeving bijna 3000 mensen omgekomen.

Bladna.nl