Zoeken

Verschijning watervallen na aardbeving blijft mysterie in Marokko

17 oktober 2023 - 19:00 - Marokko

©

Marokkanen blijven zoeken naar een verklaring voor het verschijnen van heldere waterbronnen en watervallen in dorre gebieden na de verwoestende aardbeving die de regio Al Haouz begin september trof.

Het geologisch fenomeen, dat voorlopig onverklaarbaar is, deed zich voor na de krachtige aardbeving die op 8 september de regio Al Haouz trof met bijna 3000 doden tot gevolg. Watervallen en waterbronnen verschenen op de meest dorre plaatsen, en verschillende uitgedroogde bronnen in Al-Haouz en Ouarzazate herleefden, tot grote vreugde van de lokale bevolking en met een positieve impact op de lokale economie.

Lees ook: Marokko: aardbeving doet slapende waterbronnen ontwaken

Om in Marokko, dat al jaren met ernstige droogte kampt, zoveel water te hebben, is er veel regen nodig, zeggen sommige bewoners van de regio, die ervan overtuigd zijn dat de aardbeving de oorzaak is van dit geologisch fenomeen. Verschillende expert lijken deze hypothese te bevestigen, benadrukkend dat de scheuren en breuken die tijdens de aardbeving zijn ontstaan, een opstijging naar het oppervlak van het water dat opgeslagen zit in poreuze rotsen, hebben veroorzaakt.

Lees ook: Wonder in Ouneine: droge bron vloeit weer na 7 jaar

Tegelijkertijd heeft deze toestroom van water een deel van de gewassen vernietigd, waardoor de inwoners van de regio gedwongen werden om irrigatiesystemen te herbouwen en aan te passen aan de nieuwe waterbronnen.

Bladna.nl