Zoeken

Mysterieuze blauwe lichtflitsen vlak voor aardbeving Marokko (video)

12 september 2023 - 09:00 - Marokko

©

Er komt nieuwe informatie naar boven over de aardbeving die afgelopen vrijdagnacht een deel van Marokko heeft verwoest en meer dan 2800 doden heeft geëist, volgens voorlopige cijfers van het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Terwijl ze bewakingsbeelden onderzochten die vóór, tijdens en na de zware aardbeving werden opgenomen, stuitten de Marokkaanse autoriteiten op beelden van veiligheidscamera’s van een residentie in Marrakech. Op deze beelden zijn mysterieuze blauwe lichtflitsen te zien aan de Marokkaanse hemel, ongeveer drie minuten voordat de aardbeving toesloeg, meldt The Jerusalem Post. Deze lichten lijken op die welke eerder dit jaar in Turkije werden waargenomen voorafgaand aan een aardbeving die daar 45.000 mensenlevens eiste.

Lees ook: Kracht aardbeving Marokko gelijk aan 25 atoombommen

Er komt een hypothese naar voren. "Deze flitsen vinden plaats als reactie op de tektonische druk, seismische activiteit in de omgeving of zelfs vulkaanuitbarstingen", schrijft Le Figaro. Het is waarschijnlijk dat deze aardbevingslichten het resultaat zijn van "de plotselinge vrijlating van elektrische ladingen veroorzaakt door het verschuiven van kristallijne rotsen die naar het oppervlak komen en de omgevingslucht ioniseren". "Hoewel dit fenomeen eerder is waargenomen, is het zo zeldzaam dat wetenschappers het niet altijd eens zijn over de oorzaak van deze seismische lichten", schreef het Amerikaanse medium The Hill in 2021.

Lees ook: Aardbeving in Marokko: in 1960 kwamen 12.000 mensen om in Agadir

De eerste aardbevingslichten werden gefilmd in 1965, tijdens een aardbeving in Japan. Vergelijkbare fenomenen zijn sindsdien waargenomen in China in 2008, in Italië in 2009 en in Mexico in 2017.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team