Zoeken

Wonder in Ouneine: droge bron vloeit weer na 7 jaar

22 september 2023 - 16:00 - Marokko

©

In Ouneine, een landelijke gemeente in de provincie Taroudant, heeft de recente aardbeving voor een onverwacht wonder gezorgd. De bron van Tam Targua, die meer dan zeven jaar droogstond, begon enkele uren na de beving niet alleen weer te stromen, maar de stroming is ook veel sterker dan vroeger.

Bewoners melden dat de stroming van de bron zelfs verviervoudigd is. Hossein, een lokale bewoner van Aït El Kadi, sprak over deze hernieuwde waterstroom als een "onverwachte gift". Hij stelt dat de terugkeer van de bron een zegen is en hoop biedt aan de bewoners die getroffen werden door de beving.

Lees ook: Lichtpuntje in Ighil: aardbeving brengt nieuwe waterbron naar getroffen dorp (video)

In een interview met Le360 legt een geoloog uit dat de hernieuwde waterstroom het gevolg is van nieuwe scheuren in de geologische lagen veroorzaakt door de aardbeving. Ondergronds water, opgeslagen in ondiepe watervoerende lagen, kan door deze geologische veranderingen naar het oppervlak worden geduwd, waardoor droge bronnen weer tot leven komen.

Lees ook: Aardbeving Marokko: grond met 20 centimeter gestegen

Een vergelijkbaar fenomeen werd ook opgemerkt in Aït Ouallal in de provincie El Hajeb. Daar begon de bron van Aïn Betit met een aanzienlijk hoger debiet dan voorheen te stromen. In de door de aardbeving getroffen berggebieden lijkt het leven zich te herstellen, met water als het eerste teken van hoop.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team