Zoeken

Mysterie in Marokko: enorme krater verschenen na aardbeving

3 oktober 2023 - 20:00 - Marokko

©

Na de krachtige aardbeving op 8 september in Marokko, is een enorme put ontstaan in een landelijk gebied. De vraag die wordt gesteld is of de aardbeving bijgedragen heeft aan de vorming ervan?

Een afgrond verscheen na de aardbeving aan de rand van El Jadida, wat de lokale bevolking schokte. Het gaat om een krater van ongeveer 60 meter diep, met een breedte van meer dan 20 meter. De verbijsterde landeigenaar waar de afgrond verscheen, heeft de lokale autoriteiten gewaarschuwd. Toen ze ter plaatse kwamen, besloten de veiligheidstroepen de put met een hek te beschermen. Experts doen onderzoek naar de krater.

Lees ook: Aardbeving Marokko: grond met 20 centimeter gestegen

In februari verscheen er een soortgelijke afgrond in Turkije. Een enorme krater opende zich in de grond, met een diameter van 37 meter en een diepte van 12 meter in de Turkse provincie Konya, gelegen in de centrale regio van Anatolië. Volgens Turkse experts was de krater al voor de aardbeving aanwezig, maar was het niet zichtbaar.

Lees ook: Experts verklaren ontstaan nieuwe waterbronnen na aardbeving in Marokko

"De afgrond verscheen ongeveer 20 dagen na de grote aardbevingen. Misschien stond het op het punt in te storten en is het tijdens de aardbeving gevormd", reageerde professor Fetullah Arik, directeur van het Obruk Research and Application Centre aan de Technische Universiteit van Konya (KTÜN). Het blijft de vraag of de krater in El Jadida verband houdt met de hevige aardbeving die Marokko trof op de avond van 8 september.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team