Zoeken

Ayoub, 16 jaar: de onmogelijke rouw na de aardbeving in Marokko

18 september 2023 - 21:00 - Marokko

©

Ayoub, 16 jaar oud, is een van de overlevenden van de verwoestende aardbeving die een deel van Marokko heeft getroffen in de nacht van 8 september. Hij verloor vijf familieleden in de ramp.

"Wat wil je dat ik zeg? Ik heb mijn moeder verloren. Ze stierf voor mijn ogen, hier. [...] Dat is alles wat ik voel," getuigt Ayoub aan LCI. Vier andere familieleden - twee van zijn vijf oudere broers, zijn schoonzus en zijn nichtje - zijn ook omgekomen in de hevigste aardbeving die Marokko heeft gekend sinds 1960 en waarbij bijna 3000 doden en 5530 gewonden vielen. Zijn dorp, Talat N’Yaaqoub, gelegen in de regio Marrakech, is van de kaart geveegd. "Dit was ons huis, en dit was mijn kamer," beschrijft Ayoub in de reportage van de Franse zender.

Lees ook: Younass en Samira overlijden tijdens huwelijksreis in Marokko

De tiener woont nu in een kamp, "in een van de tientallen blauwe tenten op een rij," die onderdak biedt aan de overlevenden. Hij probeert zich zo goed als het kan aan te passen aan deze nieuwe levensomstandigheden. "Ik moet me hier aanpassen, ik heb geen keus. Ik heb sowieso niets anders te doen," merkt hij op. Om zijn telefoon op te laden, moet hij naar de andere kant van het kamp. Hij maakt van de gelegenheid gebruik om nieuws te krijgen van zijn vrienden in naburige dorpen, maar ook om te rouwen om de familieleden die hij heeft verloren. "Af en toe kijk ik naar foto’s, video’s van mijn broers, mijn familie om hun herinnering op te halen," legt hij uit.

Lees ook: Wonderbaby Yasmine overleeft aardbeving maar verliest ouders (video)

Ayoub heeft echter geen tijd om te treuren. Samen met zijn drie andere broers overweegt hij al de mogelijkheid om een nieuw huis te bouwen in Talat N’Yaaqoub.

Bladna.nl