Zoeken

Moulay Hicham: "Hervormingen Marokko zijn vals"

31 augustus 2012 - 20:24 - Marokko

©

"Marokko en Jordanië beantwoorden de eisen van het volk door te liberaliseren in plaats van te democratiseren. Het Marokkaans regime heeft het politiek veld op een gecontroleerde manier geopend, door middel van een liberale politieke toespraak, bedoeld om de status quo te behouden", schrijft Prins Moulay Hicham, neef van Koning Mohammed VI, in de New York Times.

De grondwettelijke hervormingen in Marokko en Jordanië zijn vooral gericht op het waarborgen van de stabiliteit van de regimes, aldus Moulay Hicham, volgens wie de middenklasse in deze landen geen revolutie wil, maar echte hervormingen om een ​​overgang te verzekeren naar een constitutionele monarchie.

Het volk wil een democratisch systeem van bestuur, dat de historische rol van de monarchie behoudt. Dergelijke veranderingen kunnen tumultueus en moeilijk zijn, maar ze zijn nodig om de woede van de middenklasse in beide landen te kalmeren.

Hoewel deze monarchieën nieuwe verkiezingen hebben georganiseerd, blijven de hervormingen beperkt en zijn vooral bedoeld om de macht in handen van het Paleis te behouden, oordeelt Moulay Hicham.

In de Franse pers had de Rode Prins in december vorig jaar reeds geoordeeld dat "de Marokkaanse politieke regime autoritair was" en "niet beschermd is voor de Arabische lente". Hij verklaarde toen ook dat de nieuwe grondwet enkel diende om "de bedreiging van de monarchie onschadelijk te maken" en riep de Marokkanen op om "de Makhzen te blokkeren".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team