Zoeken

Moulay Hicham: "Democratie Marokko is aanfluiting"

6 december 2011 - 09:00 - Marokko

©

"De politieke regime in Marokko is autoritair en niet beschermd tegen de Arabische lente." De nieuwe grondwet was enkel bedoeld om "de bedreiging voor de monarchie onschadelijk te maken", aldus prins Moulay Hicham, neef van Koning Mohammed VI.

In een interview aan Nouvel Obs, geeft Moulay Hicham een nogal pessimistisch beeld van de hervormingen aan de gang in Marokko sinds de toespraak van Mohammed VI op 9 maart.

"Niets fundamenteel is veranderd in het Koninkrijk", omdat de grondwet dat werd goedgekeurd door 98% van de Marokkanen werd opgesteld door het paleis zegt Prins Hicham. Volgens hem weerspiegelt de uitslag van de verkiezingen op 25 november "de angst voor een regimeverandering".

Deze "schijndemocratie" is niet genoeg om "de ontevredenheid van de oppositie te sussen" in Marokko, met inbegrip van de 20 februari beweging. Volgens Moulay Hicham werden er "verkiezingen georganiseerd zodat er niets zou veranderen".

Voor de Rode Prins, werd de opkomst bij de parlementsverkiezingen, die de hervormingen meer kracht moest geven, versterkt door de overwinning van de PJD, wiens populariteit vooral te danken is aan zijn verzet tegen de Authenticiteit en Moderniteit Partij (PAM) en zijn wil om de samenleving te moraliseren.

Moulay Hicham gelooft dat "de PJD kan slagen als hij de sluizen van het systeem kan opblazen en zijn eigen tegenstellingen kan overwinnen". De "partij dat oscilleert tussen trouw en populisme" loopt het risico te "worden verteerd door de Makhzen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team