Zoeken

Mohammed VI, eenzaam in macht en hervormingen

19 september 2011 - 18:00 - Marokko

©

De constitutionele hervormingen geleid door koning Mohammed VI en die kunnen overkomen als een meesterzet (versie Machiavelli) om de centrale plaats van de monarchie te behouden, weergeeft in werkelijkheid de zwakte van het democratisch systeem in Marokko, aldus Thierry Desrues, onderzoeker bij het Spanish Institute for Advanced Social Studies (IESA-CSIC).

De auteur legt uit in zijn analyse, getiteld "Mohammed VI, eenzaamheid van de macht en hervormingen", dinsdag gepubliceerd door het Spaanse dagblad El Pais, dat de veranderingen in Marokko geen concrete impact hebben op de betrekkingen tussen het paleis, de regering en het parlement, en de zwakte weerspiegelt van het democratisch systeem.

Voor Thierry Desrues zijn de politieke partijen er niet in geslaagd zich te vernieuwen en blijven gewoon doorgaan in het kielzog van de koninklijke initiatieven, al wetend dat de populariteit van Mohammed VI de legitimiteit van de huidige partijstructuren ondermijnt.

Bij het ontbreken van een echte partijen-systeem en een door de Marokkanen gelegitimeerd parlement "is de koning alleen met zijn volk". Hij moet dan ook de tegenstrijdige druk beheren van aanhangers van de status quo, die van de grondwetshervormingen en die voor de onmiddellijke oprichting van een democratisch regime, verwijzend naar de Beweging 20 februari.

Dit politieke hervormingsproces geeft aan de partijen een belangrijke rol in de constitutionele structuur, en roept hen op "zich te vernieuwen of te sterven", zegt Thierry Desrues in zijn analyse.

Partijen bekend als "administratief" zijn er niet in geslaagd om de hervormingsgezinde wil van de koning te volgen. Mohammed VI zou ook niet bereid zijn zich een politieke agenda te laten opleggen, daarbij verwijzend naar de laatste drie toespraken van de koning, namelijk die van 9 maart, die van het Troonfeest en dit van de "Revolutie van de Koning en het volk" alsook de politie-interventies om sommige demonstraties uiteen te drijven, zegt Thierry Desrues.

Om de hervormingen tot een goede einde te brengen zou koning Mohammed VI zelfs beroep kunnen doen op het leger, de veiligheidsdiensten, het religieus personeel, technocraten en sommige families dicht bij de Alawieten-dynastie, dit met als enige doel een succesvolle overgang naar een echte democratie, concludeert Thierry Desrues.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team