Zoeken

Marokkaan in Kortrijk doodgereden door dronken bestuurder

14 juli 2021 - 10:00 - Wereld

©

De 28-jarige Stijn Verbauwhede uit Ingelmunster overschreed de snelheidslimiet en was stomdronken toen hij op zondagnacht door het centrum van Kortrijk de 45-jarige Mohamed doodreed. Verbauwhede werd nochtans eerder al eens tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij toen opzettelijk een man bijna dood heeft gereden.

De strafrechter in Oudenaarde was in mei 2014 zeer duidelijk toen hij zich uitsprak over het opzettelijk overrijden van een twintiger met wie Verbauwhede ruzie had. Het slachtoffer verkeerde lange tijd in kritieke toestand. De verdachte kreeg volgens informatie van Het Nieuwsblad uiteindelijk een gevangenisstraf van zes jaar opgelegd. "De straf mag u misschien zwaar lijken. Maar u moet wel beseffen dat, mocht het slachtoffer overleden zijn, u niet hiér, maar voor het hof van assisen had terechtgestaan. In dat geval riskeerde u minstens tien jaar gevangenisstraf", zei de rechter toen.

Lees ook: Bilal (11) overleden na ongeval met fiets in België

Verbauwhede was sinds 2017 vrij onder strikte voorwaarden, maar hij ging zondagnacht in het centrum van Kortrijk weer zwaar over de schreef. Hij was op stap gegaan na een discussie met een vriendin en kroop aan het einde van de EK-finale dronken achter het stuur. De twee reden tegen een véél te hoge snelheid door het stadscentrum en verloren de controle over het voertuig. Op de brug over de Leie liepen op dat moment drie mannen die terugkeerden van de Grote Markt. "In een fractie van een seconde zagen we de wagen met hoge snelheid op ons afkomen", vertelt de 29-jarige Mourad El Hardouz, de boezemvriend van het dodelijke slachtoffer, Mohamed Azdaz. "Met twee konden wij nog wegspringen, maar Mohamed werd meters ver meegesleurd tot aan de bakkerij. Onze vriend stierf uiteindelijk in onze armen."

Het slachtoffer was van Marokkaanse afkomst en vader van drie klein kinderen van 5, 7 en 11 jaar oud. Hij kwam uit Spanje en was al enkele maanden bezig met zijn integratie. "Hij had bijna alles op een rijtje", zegt zijn schoonbroer Hossein Afkeran. "Hij was van nul begonnen. Nu lachte het leven hem toe."

Verbauwhede pleegde een vluchtmisdrijf en zou zelfs aan zijn passagier gevraagd hebben om de schuld voor de aanrijding op zich te nemen. Dit deed hij ook al bij het bijna fatale incident in 2013. De hulpdiensten werden toen opgeroepen voor een ongeluk en vonden een 29-jarige man op de weg met levensbedreigende verwondingen. Een verkeersdeskundige verklaarde dat het slachtoffer duidelijk opzettelijk was aangereden. Verbauwhede gaf dit pas op zijn proces toe. Het slachtoffer had een zware schedelbreuk en is sindsdien zijn smaak- en reukzin kwijt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team