Zoeken

Militaire kracht: Marokko’s ranking onthuld

30 december 2023 - 20:00 - Marokko

©

Marokko staat op de 61e plaats wereldwijd in termen van militaire kracht, zo blijkt uit het meest recente rapport van het Koninklijk Instituut voor Strategische Studies.

Op de lijst van 145 landen, bekleedt Marokko de 7e positie in Afrika onder 25 landen met aanzienlijke militaire capaciteiten. Met 121 militaire schepen staat het koninkrijk wereldwijd op de 25e plaats en 4e in Afrika wat betreft maritieme kracht. Deze positieverbetering is het gevolg van een militaire strategie die voornamelijk gericht is op de ontwikkeling en modernisering van verdedigingssystemen.

Lees ook: Marokkaans leger: recordbudget en versterkte capaciteiten

Geconfronteerd met geopolitieke instabiliteit en toenemende grensoverschrijdende dreigingen, zoals terrorisme en georganiseerde misdaad, heeft Marokko zijn wapenimport verhoogd tot 352 miljoen dollar en zijn militaire uitgaven blijven stijgen, met bijna 4% van het BBP tussen 2021 en 2022.

Het rapport van het Koninklijk Instituut voor Strategische Studies onthult ook Marokko’s verbeterde prestaties in de Terrorismebestrijdingsindex. Het koninkrijk wordt nu gerangschikt als het 7e meest vreedzaam in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Deze vooruitgang is te danken aan de inspanningen van de veiligheidsautoriteiten bij het ontmantelen van terroristische cellen en de opening van een VN-kantoor voor terrorismebestrijding en opleiding in Afrika, een initiatief dat het nationale beleid tegen terrorisme en extremisme heeft versterkt.

Lees ook: Marokkaans leger betreedt digitaal tijdperk met officiële social media accounts

Verder staat Marokko bovenaan de "The Good Country" index voor internationale veiligheid en vrede, dankzij de aanzienlijke inspanningen in het ontplooien van VN-vredesmachten en goede prestaties op het gebied van cybersecurity. Het is ook een van de 30 veiligste landen ter wereld volgens de Global State Security Index, en leidt de ranglijst in Afrika. Deze prestatie wordt toegeschreven aan een effectief beheer tijdens de Covid-19 gezondheidscrisis.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team