Zoeken

Militaire wereldranglijst 2024: Marokko ver achter Algerije

12 januari 2024 - 18:00 - Marokko

©

In de nieuwste ranglijst van militaire machten in de wereld voor het jaar 2024, gepubliceerd door de Amerikaanse website Global Fire Power (GFP), neemt Algerije een aanzienlijk hogere positie in dan Marokko.

De ranglijst, die 145 landen omvat, plaatst Algerije op de 26e plek wereldwijd met een score van 0.3589, waarmee het het op een na sterkste land in Afrika is, na Egypte dat 13e staat met een score die niet gespecificeerd is. Marokko daarentegen staat op de 61e positie met een score van 1.0081, wat een lichte verbetering is ten opzichte van de score van 1.0524 in het laatste rapport dat in juli werd gepubliceerd.

Lees ook: Marokkaans leger: historisch defensiebudget in 2024

De top drie landen in de ranglijst zijn ongewijzigd gebleven. De Verenigde Staten leiden de lijst met een score van 0.0699, gevolgd door Rusland (0.0702) en China (0.0706). India bezet de vierde plaats, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Korea. Frankrijk en Italië maken de top tien compleet.

Een groep Marokkaanse internetgebruikers heeft kritiek geuit op deze ranglijst, waarbij ze beweren dat het niet de werkelijke militaire capaciteiten van Marokko weerspiegelt. Ze voeren aan dat de recente aankopen van de Marokkaanse strijdkrachten, met name op het gebied van geavanceerde technologie, niet zijn meegenomen in de beoordeling door GFP.

Lees ook: Marokkaans leger: recordbudget en versterkte capaciteiten

GFP’s rangschikkingssysteem houdt rekening met bijna 50 verschillende parameters. Deze omvatten het aantal actief militair personeel, de omvang van de zeemacht, de beschikbaarheid van brandstof voor militaire operaties, het aantal gevechtsvliegtuigen, het defensiebudget en logistieke flexibiliteit. De laagste mogelijke score, 0.0000, duidt op de meest krachtige militaire macht, aangeduid als de PwrIndx.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team