Zoeken

Melilla pleit voor gecontroleerde heropening grens met Marokko

24 maart 2022 - 12:20 - Wereld

©

De voorzitter van Melilla, Eduardo de Castro, pleit voor een "gecontroleerde" heropening van de grens met Marokko, die zo’n twee jaar lang gesloten bleef.

De Castro is van oordeel dat de grens met Marokko moet worden heropend en dat de toegang tot de stad Melilla moet worden gecontroleerd. "Iedereen die van de ene naar de andere kant reist, zal dezelfde formaliteiten moeten vervullen die aan elke grens worden vereist," vertelde hij op een persconferentie.

Lees ook: Spanje verwacht dat Marokko grenzen met Sebta en Melilla heropent

Wat de soevereiniteit van Melilla betreft, is De Castro van mening dat deze kwestie "niet eens aan de orde mag worden gesteld". Hij herinnert eraan dat de autonome stad al 524 jaar bestaat, zelfs nog vóór Spanje. "Marokko moet de soevereiniteit en de territoriale integriteit van de stad respecteren", benadrukte hij. Het koninkrijk kan volgens hem geen "goede buur" zijn als het Melilla "verstikt".

Lees ook: Marokko "ruilt" Sebta en Melilla in voor Sahara

De voorzitter van Melilla hoopt dat met de "nieuwe fase" in de betrekkingen tussen Marokko en Spanje, sinds de wijziging van het Spaanse standpunt over de Sahara, het koninkrijk zal afzien van zijn "annexatie-verlangens ten aanzien van de autonome stad en dat de stroom migranten zal ophouden". Hij besprak de migratiekwestie ook met premier Pedro Sanchez, die woensdag in de enclave in het noorden van Marokko bezocht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team