Zoeken

Melilla: betogers eisen heropening grens

15 april 2022 - 09:00 - Wereld

©

Tientallen mensen hebben woensdag gedemonstreerd aan de grens van Melilla met Marokko. Ze willen dat de grens weer open gaat, na een sluiting van meer dan twee jaar.

Mensen hebben in groten getale gereageerd op de oproep voor de demonstratie die woensdag de hele dag op sociale media circuleerde. Het bericht ging over de algemene mobilisatie om de heropening van de grens vanaf 23.00 uur te eisen. De demonstranten gingen te voet of met de auto, met een fluitje in de mond, op het afgesproken tijdstip naar de grenspost van Beni Ensar, aldus El Debate. Daar was een grote politiemacht aanwezig om te beletten dat de demonstranten de toegang zouden forceren.

Lees ook: Spanje wil heropening grens Sebta uitstellen

De Coalitie voor Melilla (CPM), de belangrijkste partij in de regering van de autonome stad, sloot zich aan bij de demonstranten en eiste de heropening van de grens "zoals beloofd door Pedro Sanchez tijdens zijn bezoek aan Marokko". In een tweet verklaarde de politieke partij dat "de bevolking van Melilla al jaren op dit moment wacht".

Eerder op de dag verklaarde de regeringsdelegatie in Melilla dat er nog steeds geen "precieze datum" is voor de heropening van de grens. Ze ontkende de geruchten op sociale media over de opening van de grens op woensdagavond. De grens "zal voorlopig gesloten blijven", verzekerde de delegatie.

Lees ook: Heropening grens Melilla op donderdag

"De vakbonden en staatsveiligheidsdiensten zeggen dat de grensovergangen nog helemaal niet klaar zijn om open te gaan, we werden overrompeld", klaagt Juan José Imbroda, regiopresident en PP-senator. Hij zegt dat deze situatie het gevolg is van het besluit van Pedro Sanchez omdat hij zijn standpunt over de Sahara "onverwacht heeft gewijzigd, blijkbaar zonder van tevoren na te denken en te onderhandelen over de situatie".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team