Zoeken

Voormalig Mauritaans minister waarschuwt voor Marokkaanse troepen in Sahara

26 augustus 2022 - 19:40 - Wereld

©

Sidi Mohamed Ould Maham, een voormalig Mauritaanse minister, heeft gesuggereerd dat zijn land "zijn neutraliteit zou kunnen opgeven" in het Sahara-conflict, als de geruchten over de komst van Marokkaanse troepen in de zuidelijke Sahara kloppen.

"Of de berichten nu waar zijn of niet, de komst van Marokkaanse troepen naar Lagouira is een provocerende actie en een agressie tegen de Mauritaanse troepen die aanwezig zijn in een land waar een conflict woedt en dat wacht op een internationale regeling onder leiding van de Verenigde Naties," zei Maham, voormalig minister van Communicatie en voormalige voorzitter van de regeringspartij, in een bericht op zijn Facebook-account.

Lees ook: Sahara: Koning Mohammed VI bekritiseert Frans standpunt

De politicus riep zijn land op om "de grenspost van Guerguerat te sluiten" indien de berichten worden bevestigd. Daarnaast moet ook de kwestie van de afbakening van de grenzen, zoals vastgelegd in de driepartijenovereenkomst van Madrid van 1975, opnieuw aan de orde gesteld worden.

Lees ook: Mauritanië niet blij met verklaringen Ahmed Raïssouni

Vooralsnog heeft geen enkele officiële Mauritaanse of Marokkaanse bron de aanwezigheid bevestigd van Marokkaanse soldaten in Lagouira. De stad is vrijwel onbewoond en ligt in de buurt van Nouadhibou, de economische hoofdstad van Mauritanië waar zich de belangrijkste haven van het land bevindt. Lagouira staat onder Marokkaans bestuur, maar wordt "de facto" gecontroleerd door Mauritanië, dat er een militair kamp heeft gevestigd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team