Zoeken

Algerije eist rechtstreekse onderhandelingen tussen Marokko en Polisario

7 september 2022 - 10:00 - Wereld

©

Algerije, dat het Polisario steunt tegen Marokko, is van mening dat de organisatie van ronde-tafels om het conflict in de Sahara op te lossen, "contraproductief" is gebleken en doet een voorstel aan Staffan de Mistura, de speciale gezant van de Verenigde Naties.

Staffan de Mistura, de speciaal gezant van de Verenigde Naties voor de Sahara, heeft maandag een ontmoeting gehad met Ramtane Lamamra, de Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken, in het kader van de rondreis die hij in de regio is begonnen om het overleg met alle betrokken partijen te verdiepen. De twee bewindsmannen bespraken de vooruitzichten voor een hervatting van de onderhandelingen met de steun van de Verenigde Naties.

Lees ook: Algerije beschuldigt Marokko van annulering bezoek Staffan de Mistura aan Sahara

Volgens Algiers is de organisatie van "ronde tafels" tussen Marokko, het Polisario, Algerije en Mauritanië in Genève in 2018 en 2019, na een VN-resolutie, "contraproductief" gebleken. Daarom stelt het oostelijke buurland voor rechtstreekse onderhandelingen te organiseren tussen Rabat en het Polisario. "Met het oog op een billijke en duurzame politieke oplossing die door beide partijen wordt aanvaard en die het Saharawi-volk de uitoefening garandeert van zijn onvervreemdbaar en onaantastbaar recht op zelfbeschikking, overeenkomstig de VN-resoluties en het dekolonisatie-beginsel", aldus de Algerijnse diplomatie in een verklaring.

Na Algiers reist Staffan de Mistura naar verwachting op 10 september 2022 naar Mauritanië om "te overleggen met alle betrokken partijen, met het oog op constructieve vooruitgang in het politieke proces in de Westelijke Sahara", aldus zijn bureau.

Lees ook: VN-gezant bereidt bezoek aan Marokko "zorgvuldig" voor

De speciale gezant van de Verenigde Naties voor de Sahara heeft reeds een bezoek gebracht aan de kampen van Tindouf in Algerije en ontmoetingen gehad met functionarissen van het Polisario, waaronder de leider van de onafhankelijkheidsbeweging, Brahim Ghali. De Mistura bracht ook een bezoek aan Rabat in juli jongstleden. Hij zal een verslag opmaken van zijn rondreis, dat voorgelegd zal worden aan de vergadering van de Veiligheidsraad volgende maand.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team