Zoeken

Sahara: Koning Mohammed VI bekritiseert Frans standpunt

24 augustus 2022 - 16:20 - Wereld

©

In zijn toespraak ter gelegenheid van de 69ᵉ verjaardag van de Revolutie van de Koning en het Volk, heeft Koning Mohammed VI de kwestie van de Sahara aan de orde gesteld. Hij heeft zijn "traditionele partners" verzocht hun standpunt te verduidelijken over deze kwestie, die voor het koninkrijk zeer gevoelig ligt. Daarmee zou hij met name verwijzen naar Frankrijk en Mauritanië.

Mohammed VI riep zijn "traditionele partners en de nieuwe partners van wie het standpunt over de kwestie van de Sahara dubbelzinnig is”, op om hun standpunt te verduidelijken en te herzien. Volgens een aantal media is het bericht in het bijzonder gericht aan Frankrijk en komt het op een aantal dagen voor het bezoek van Emmanuel Macron aan Algerije, dat gepland staat op 25 augustus.

Lees ook: Toespraak Koning Mohammed VI op 20 augustus 2022 (video)

De monarch is zich ervan bewust dat er vooruitgang is geboekt in deze kwestie, na de Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara, en vervolgens ook die van Duitsland en Spanje. "Wij waarderen het duidelijke en verantwoordelijke standpunt van ons buurland Spanje, dat zich terdege bewust is van de oorsprong en de realiteit van dit geschil," zei de Koning in zijn toespraak.

Mohammed VI toonde zich ook ook verheugd over de opening van consulaten in Laayoune en Dakhla door dertig landen, waaronder Arabische landen zoals Jordanië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Djibouti en de Comoren. Deze "dynamiek" is ook terug te zien bij 40% van de Afrikaanse landen, alsmede de Latijns-Amerikaanse en Caribische landen," zei hij.

Lees ook: Koning Mohammed VI onmiddellijk na toespraak naar Frankrijk teruggekeerd

Het Polisario-front veroordeelde de toespraak van de Marokkaanse monarch en herinnerde eraan dat Spanje de bestuurlijke macht van de Sahara blijft en dat het land het internationale recht heeft geschonden door het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara te steunen. "De Sahara blijft een niet-autonoom gebied [...] zolang het Saharawi-volk zich niet via een referendum heeft uitgesproken," schreef het Polisario in een verklaring.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team