Zoeken

Peru wijzigt standpunt Sahara tegen betere fosfaatprijzen

24 augustus 2022 - 21:00 - Wereld

©

De Peruaanse minister van Buitenlandse Zaken, Miguel Ángel Rodríguez Mackay, meldde enkele dagen geleden dat zijn regering de diplomatieke betrekkingen met de Arabische Democratische Republiek Sahara (SADR) heeft verbroken. Peru beschouwt de Arabische Democratische Republiek Sahara niet meer als een staat nadat het zijn standpunt over de Sahara heeft gewijzigd.

Een aantal waarnemers vinden het besluit van de nieuwe Peruaanse minister van Buitenlandse Zaken onbegrijpelijk, omdat zijn voorganger, Óscar Maúrtua, afgelopen september de betrekkingen met de Arabische Democratische Republiek Sahara juist heeft hervat. Rodriguez Mackay wordt beschuldigd van een belangenconflict vanwege zijn vriendschap met de ambassadeur van Marokko in Peru, Amin Chaoudri, en vanwege zijn pro-Marokkaanse standpunten.

Lees ook: Europees parlement bespreekt Marokkaans autonomieplan voor Sahara

"Rodriguez Mackay heeft duidelijke banden met de politieke en economische omgeving van Marokko. Het besluit (om de SADR niet meer als staat te erkennen) is een reactie op het feit dat Marokko aan Peru een regelmatige aanvoer van fosfaten of meststoffen heeft gegarandeerd, om het hoofd te kunnen bieden aan de landbouwcrisis in het land," analyseert politicoloog Néstor Prieto. Hij herinnerde eraan dat "de grootste open fosfaatmijn ter wereld zich in de Westelijke Sahara bevindt".

Lees ook: Spanje zou standpunt over Sahara opnieuw kunnen wijzigen

Daags na de kentering in het standpunt, verwelkomde Marokko het besluit van de Republiek Peru, dat volgens het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken "een nieuwe bladzijde opent in de betrekkingen met dit bevriende land. Het wordt nu mogelijk om het politieke overleg te verdiepen en de sectorale samenwerking te versterken, met name op het gebied van de landbouw en de meststoffen. Er zullen zeer snel concrete acties worden genomen om dit waar te maken".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team