Zoeken

Marrakech: hoe staat het met het mega-luchthavenproject?

21 januari 2024 - 10:00 - Marokko

©

Het ambitieuze project voor een mega luchthaven in Marrakech, aangekondigd door de Marokkaanse autoriteiten in 2014, lijkt in een impasse te verkeren.

Het plan omvatte de bouw van een luchthaven met een capaciteit van 20 miljoen passagiers per jaar, met een geschatte totale kostprijs van 10 miljard dirham. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de eerste fase van het project, met een kostenplaatje van 4,3 miljard dirham, in 2025 voltooid zou zijn. De tweede fase, die 5,7 miljard dirham zou kosten, zou enkele jaren later afgerond worden, met een geplande oplevering van de volledige luchthaven in 2030.

Lees ook: Marokkaanse luchthavens aangesloten op spoorwegnet

De locatie voor deze mega luchthaven was vastgesteld in de gemeente Sidi Zouine, ten westen van Marrakech. Het zou een omvangrijk complex worden, uitgestrekt over 2000 hectare, met onder meer twee landingsbanen van elk 3500 meter lang en 60 meter breed, terminals met een capaciteit van 20 miljoen passagiers per jaar, een verkeerstoren, en diverse hotel- en industriële faciliteiten.

De realisatie van het project zou in handen zijn van de private sector, terwijl de staat verantwoordelijk zou zijn voor het beschikbaar stellen van het land en het beheer van de toegangswegen, waaronder weg- en spoorinfrastructuur. De start van de bouwwerkzaamheden voor de eerste fase stond gepland voor 2020, na afronding van de haalbaarheidsstudies. Door de uitbraak van de Covid-19 pandemie konden de studies echter niet voltooid worden.

Lees ook: Marokko verwacht explosieve groei luchthavens tegen 2040

De organisatie van het Wereldkampioenschap voetbal in 2030 in Marokko zou mogelijk nieuw leven kunnen blazen in dit grootschalige project.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team