Zoeken

Casablanca transformeert: mega-projecten voor een moderne toekomst

27 december 2023 - 12:00 - Marokko

©

De regio Casablanca-Settat is zichzelf aan het heruitvinden met een reeks ambitieuze megaprojecten.

Een van de meest in het oog springende initiatieven is de bouw van het Grote stadion van Casablanca. Dit stadion, bedoeld voor het WK-2030 dat Marokko samen met Spanje en Portugal organiseert, zal op een terrein van 100 hectare in Benslimane worden gebouwd en een financiering van 5 miljard dirham vergen. Het stadion zal plaats bieden aan maximaal 110.000 toeschouwers en wordt tussen 2025 en 2028 gerealiseerd. Daarnaast wordt het Mohammed V-complex in Casablanca gemoderniseerd om te voldoen aan de normen van de Afrikaanse voetbalconfederatie (CAF) en de wereldvoetbalbond FIFA.

Lees ook: Marokko’s ambitieuze snelwegprojecten in volle gang

Een ander belangrijk project is de ontwikkeling van een platform in Had Soualem voor de verkoop van agrovoedingsproducten, de eerste in zijn soort in het koninkrijk. Dit gigantische project, met een totale kostenpost van 1,5 miljard dirham, zal de vier huidige groothandelsmarkten van Casablanca huisvesten. Daarnaast is er het project voor een ontziltingsstation voor zeewater met een capaciteit van 200 miljoen m3 per jaar, de grootste in Afrika, als onderdeel van het nationaal programma voor drinkwatervoorziening en irrigatie voor de periode 2020-2027.

Ook wordt de grootste afvalverwerkings- en recyclage-eenheid van Marokko in Casablanca gebouwd, met een totale investering van bijna 3,15 miljard dirham. Dit project is gericht op het moderniseren en ontwikkelen van afvalbeheersystemen. Bovendien is er een megapaleis voor congressen gepland met een investering van 1,5 miljard dirham, bedoeld om de ontwikkeling van Casablanca als internationale hub te versnellen en het congres- en expositietoerisme te bevorderen.

Lees ook: Casablanca zet drones in voor toezicht op openbare ruimtes

Naast deze projecten zijn er ook plannen voor de ontwikkeling van stedelijke en regionale spoorwegdiensten, met een tweede hogesnelheidslijn in de maak en een netwerk van regionale treinen in Groot-Casablanca. Tramlijnen zullen volgend jaar 100 km bereiken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team