Zoeken

Marokko: ontziltingsinstallaties om landbouw te redden

17 januari 2024 - 14:00 - Marokko

©

Het Marokkaanse ministerie van Landbouw heeft gekozen voor ontzilting van zeewater voor irrigatiedoeleinden. Als onderdeel van deze strategie heeft de afdeling van Mohamed Sadiki plannen aangekondigd voor de bouw van nieuwe ontziltingsinstallaties in meerdere landbouwgebieden.

In antwoord op een vraag in het parlement over "zeewaterontziltingsprogramma’s voor de landbouwsector", heeft minister Sadiki de initiatieven van zijn departement op dit gebied toegelicht. Hij herinnerde aan de bouw van de eerste zeewaterontziltingsinstallatie in de regio Souss-Massa-Drâa. Deze bevindt zich in Chtouka en beslaat een oppervlakte van 15.000 hectare. De installatie levert ook drinkwater aan de stad Agadir en kostte 4,4 miljard dirham, waarvan 1,585 miljard dirham van de staat.

Lees ook: Water onaangekondigd afgesloten in Agadir

Saddiki bracht ook de in aanbouw zijnde installatie in de regio Dakhla-Oued Ed-Dahab onder de aandacht, aangedreven door windenergie. Deze installatie is bedoeld om een nieuw gebied van 5200 hectare te irrigeren en drinkwater te leveren aan de stad Dakhla en omgeving. Met een kostprijs van 2,5 miljard dirham, waarvan 1,53 miljard dirham van de staat, wordt de installatie in juni 2025 in gebruik genomen.

Verder liet de minister weten dat zijn afdeling haalbaarheidsstudies heeft besteld voor ontziltingsprojecten in meerdere regio’s. Zo is de bouw gepland van een landbouwbassin en een ontziltingsinstallatie met een capaciteit van 47 miljoen kubieke meter per jaar in de regio Chbika, in de provincie Tan-Tan, op een oppervlakte van 5000 hectare. De geschatte kosten voor dit project bedragen 2,2 miljard dirham.

Lees ook: Waterschaarste: Marokko zet in op massale ontzilting

Tenslotte kondigde de minister de bouw van nieuwe ontziltingsinstallaties aan in de oostelijke regio’s, waaronder Taroudant, Tiznit, Guelmim, Boujdour, Essaouira/Chichaoua en Oualidia, die samen een totale oppervlakte van 100.000 hectare zullen beslaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team