Zoeken

Marokko: zware gevangenisstraf voor van moord beschuldigde gendarme

8 januari 2022 - 21:40 - Marokko

©

Het Hof van Beroep van Kenitra heeft een uitspraak gedaan in de zaak van een jongeman die tijdens de Ramadan in Moulay Bousselham werd vermoord. De hoofdverdachte, een gendarme, werd veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf wegens moord en vervalsing van officiële documenten.

Het vonnis werd eerder deze week uitgesproken. Naast de hoofdverdachte werden twee collega-gendarmes die bij de zaak betrokken waren, veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf wegens medeplichtigheid aan de vervalsing van het proces-verbaal. Het betreft de directe collega van de hoofdverdachte en het territoriaal hoofd van de brigade waartoe de twee gendarmes behoorden, meldt Al Akhbar.

Lees ook: Marokkaanse gendarmerie weigert zich aan de wet te houden

De feiten vonden plaats tijdens afgelopen Ramadan. Bij een controlepost in Moulay Bousselham brak een woordenwisseling uit tussen het slachtoffer en de gendarme. Na de ruzie werd het slachtoffer voor behandeling opgenomen in het ziekenhuis. Hij overleed na meer dan een maand in het ziekenhuis te hebben doorgebracht. Zijn dood bracht een klimaat van protest teweeg.

Lees ook: Marokko: kolonels Gendarmerie veroordeeld voor drugssmokkel

De gerechtelijke brigade van de gendarmerie heeft de zaak onderzocht. De gendarme en zijn handlangers lieten het voorval doorgaan voor een verkeersongeluk. Het onderzoek bracht echter de ware toedracht aan het licht: de twee gendarmes die bij een wegversperring waren gestationeerd, zijn verantwoordelijk voor de mishandeling van de man met de dood tot gevolg. De twee beklaagden zijn in hechtenis genomen en de openbare aanklager vervolgde ook de verantwoordelijke, een adjudant die het proces-verbaal van de twee beklaagden heeft goedgekeurd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team