Zoeken

Marokko werkt aan wet over sociale netwerken

25 april 2022 - 15:40 - Marokko

©

In Marokko is een wetsontwerp tot reglementering van het gebruik van sociale media ter behandeling aan het parlement voorgelegd. Het ontwerp, dat is ingediend door minister van Justitie Abdellatif Ouahbi, heeft tot doel elke poging tot belastering of verspreiding van video’s waarop het privéleven van burgers te zien is, te bestrijden.

In de tekst die door de regering wordt voorgesteld, wordt elke internetgebruiker die zich schuldig maakt aan het belasteren van ministers, parlementsleden, verkozen ambtenaren, partijleiders en burgers, gestraft, zo meldt Assabah. Ook zal het voortaan verboden zijn om politici en andere ambtenaren "dieven" te noemen.

Lees ook: Het gedrag van Marokkaanse internetgebruikers

Het manipuleren van video’s en het afbeelden van minderjarigen en geesteszieken op een ironische of vernederende manier, zullen in de toekomst ook strafbaar zijn. De minister van Justitie heeft in de nieuwe tekst over internetactiviteiten ook bepalingen opgenomen over laster, de verspreiding van video’s van personen zonder hun toestemming of de vervalsing van hun verklaringen in interviews of verklaringen.
Volgens Abdellatif Ouahbi moeten de nieuwe aanpassingen van het wetboek van strafrecht voorzien in financiële en andere sancties om de burgers te beschermen tegen dergelijke aanvallen in naam van de vrijheid van meningsuiting.

Lees ook: YouTube leider van sociale media in Marokko

De oppositie in het parlement veroordeelde een "muilkorfbeleid" dat de vrijheid van meningsuiting op sociale media aan banden legt, aldus de krant.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team