Zoeken

"Routini al yawmi" besproken in parlement

29 april 2022 - 19:00 - Marokko

©

De regulering van de content op sociale netwerken was het onderwerp van het mondelinge vragenuur van maandag in het Marokkaans parlement. De minister van Jeugd, Cultuur en Communicatie, Mohamed Mehdi Bensaid, verklaarde dat "iedereen die zich lastig gevallen voelt door bepaalde content, gerechtelijke stappen kan ondernemen".

De publicatie van een reeks video’s onder de naam "Routini Al Yaoumi" (Mijn dagelijkse routine) op YouTube zorgde enkele maanden geleden voor veel ophef in Marokko. Critici beweren dat de video’s de privacy van Marokkanen schenden. Tijdens een vraaggesprek in het parlement op maandag zei Mohamed Mehdi Bensaid dat de video’s, ondanks de verontwaardiging die zij hebben teweeggebracht, tot de inhoud behoren die niet onder de regelgeving inzake informatie en communicatie valt.

Lees ook: Geweld grijpt sociale media in Marokko

"De wetsovertredingen met betrekking tot het opnemen van video’s in Marokkaanse gezinnen waarin het privéleven van mensen wordt gedocumenteerd en de verspreiding van deze video’s op sociale netwerken, vallen niet onder de nationale regelgeving inzake informatie en communicatie," zei hij.

In zijn toespraak legde hij ook uit dat, met uitzondering van YouTube, niet alle inhoud die op sociale netwerken wordt gedeeld, onder de verordeningen valt. Met betrekking tot strafbare feiten als smaad, intimidatie en geweld herhaalde Bensaid dat "de wetgever deze strafbare feiten onder de uitsluitende bevoegdheid van de rechterlijke macht heeft geplaatst. Deze kan op basis van een klacht van de benadeelde persoon een gerechtelijke procedure starten tegen degenen die voor deze vormen van misbruik verantwoordelijk zijn".

Lees ook: Het gedrag van Marokkaanse internetgebruikers

Daarom geeft Mohamed Mehdi Bensaid mensen die zich in een dergelijke situatie bevinden, de raad een beroep te doen op de rechterlijke macht om schadevergoeding te bekomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team