Zoeken

Nabila Mounib dient opnieuw amnestie-wetsvoorstel in voor Hirak

28 april 2022 - 15:00 - Marokko

©

Nabila Mounib, parlementslid van de Verenigde Socialistische Partij (PSU), dient in het parlement opnieuw een wetsvoorstel in om algemene amnestie te verlenen aan de gedetineerden van de Hirak-beweging. 

"De goedkeuring van dit wetsvoorstel zal het vertrouwen tussen de staat en de gemarginaliseerde regio’s versterken. Een historische verzoening met deze regio’s is noodzakelijk om de ontwikkeling vooruit te helpen", aldus Nabila Mounib. Zij benadrukte dat de regering de eisen van de Hirak-activisten nu als "legitiem en rechtvaardig" heeft erkend en dat het wetsontwerp bijgevolg een grote slaagkans heeft.

Lees ook: HRW vraagt Mohammed VI klacht tegen Rif-activist in te trekken

Het wetsvoorstel, dat nog wacht op behandeling, voorziet in de nietigverklaring van alle straffen die zijn opgelegd aan degenen die zijn aangehouden tijdens de protesten van oktober 2016 in de Rif-regio. Volgens veel deskundigen zou de motie van de PSU echter kunnen mislukken, aangezien de partij een kleine minderheid in het parlement vormt.

Nabila Mounib wil de rest van haar collega’s ervan overtuigen om samen met de PSU het wetsvoorstel te stemmen. Volgens haar zou dat alleen recht doen aan de gevangenen van Hirak. Bovendien had minister van Justitie Abdellatif Ouahbi in november vorig jaar verklaard dat hij werkte aan een amnestie voor de Hirak-gevangenen.

Lees ook: Wetsvoorstel inzake amnestie voor gevangenen Hirak Rif

Indien Nabila Mounib dit wetsontwerp wil verdedigen, zal zij verplicht het Covid-vaccin moeten aanvaarden, aangezien zij het parlement niet mag betreden omdat zij niet over een vaccinatiekaart beschikt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team