Zoeken

Marokko stijgt op wereldranglijst kennis

22 december 2021 - 15:40 - Marokko

©

Marokko staat in de Global Knowledge Index 2021 (GKI) op plaats 101. Deze lijst rangschikt 154 landen en regio’s naar gelang hun kennisprestaties. Het koninkrijk staat ook op de 6ᵉ plaats van een lijst met 27 landen die over een gemiddelde menselijke ontwikkeling beschikken.

De GKI, die sinds 2017 jaarlijks door het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) wordt uitgebracht, is een samenvattende maatstaf voor het volgen van de kennisprestaties van landen op zeven gebieden: voorbereidend wetenschappelijk onderwijs, technische en beroepsopleiding, hoger onderwijs, onderzoek en ontwikkeling, innovatie, informatie- en communicatietechnologie, economie en een algemene stimulerende omgeving.

Lees ook: Marokkaanse wetenschappers bij 50 beste wetenschappers ter wereld

De deskundigen beoordelen met name de nauwe relatie tussen de kwaliteit van het kenniskapitaal en het vermogen om effectieve kenniseconomieën op te bouwen die een rechtvaardige en duurzame ontwikkeling waarborgen.

Evenzo staan de investeringen en resultaten van wetenschappelijk onderzoek, ontwikkeling en innovatie centraal in duurzame ontwikkeling en worden zij beoordeeld in de context van onderzoek, ontwikkeling en innovatie. De vooruitgang op dit gebied komt tot uiting in de informatie- en communicatietechnologieën (ICT), terwijl de economie een beoordeling geeft van de economische openheid en het concurrentievermogen.

Lees ook: Innovatie: Marokko op plaats 77ᵉ in de wereld

Verbeteringen in alle aspecten van de op kennis gebaseerde ontwikkeling vereisen een passend en ondersteunend klimaat, gebaseerd op sociale en politieke vrijheden, alsmede gezonde milieu- en gezondheidsomstandigheden, waarvan de vooruitgang tot uiting komt in een gunstig milieu, aldus het document.

Met een score van 43,5 op 100, behaald in deze 5ᵉ editie, is Marokko 10ᵉ in de Arabische wereld en staat het achter de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Saudi-Arabië, Koeweit, Oman, Egypte, Bahrein, Tunesië en Libanon.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team