Zoeken

Marokkaanse wetenschappers bij 50 beste wetenschappers ter wereld

22 mei 2021 - 16:20 - Marokko

©

De Marokkaanse onderzoekers Rajaa Cherkaoui El Moursli en Farida Fassi van de Mohammed V Universiteit in Rabat behoren tot de 50 beste wetenschappers ter wereld. Dit blijkt uit de nieuwste publicatie van de International 2021 AD Scientific Index.

Kernfysica Rajaa Cherkaoui El Moursli verwierf wereldfaam toen zij in 2015 de L’Oréal-UNESCO-prijs voor vrouwen in de wetenschap in ontvangst mocht nemen voor haar bijdrage aan het leveren van bewijzen voor het bestaan van het Higgs-deeltje. Ze is de eerste Marokkaanse vrouw die deze prestigieuze onderscheiding heeft gekregen.

Volgens de index is professor El Moursli op de eerste plaats geëindigd in alle categorieën in de gebieden Marokko, Afrika en in de Arabische Liga landen. Op de wereldwijde ranglijst staat ze op de 33ᵉ plaats.

Universitair hoofddocent natuurkunde Farida Fassi staat op de 38ᵉ plaats van de wereldindex en op de tweede plaats van de ranglijst in Marokko. Fassi wordt geroemd om haar bijdragen aan hoogenergetisch fysisch onderzoek, waaronder aan het Worldwide Large Hadron Collider (LHC) Computing Grid, een computersysteem waarmee de gegevens van de LHC worden opgeslagen.

De goede score van Rajaa Cherkaoui El Moursli en Farida Fassi op de wereldranglijst is een toonbeeld van de wetenschappelijke en academische kracht van Marokko. Zowel in de nationale als de internationale wetenschap worden de twee Marokkaanse onderzoekers gezien als pioniers in hun vakgebied.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team