Zoeken

Marokko: verplichte vaccinatiepas stuit op weerstand

20 oktober 2021 - 10:00 - Marokko

©

Het besluit van de Marokkaanse regering om het vaccinatiepaspoort vanaf aanstaande donderdag te verplichten is niet unaniem onthaald door de Marokkaanse bevolking. Velen drukken hun ongenoegen uit op sociale media en beschuldigen de regering van het nemen van een slecht getimed en ongepast besluit.

Onder de hashtag #PassDeLaHonte hebben verschillende Marokkanen op Twitter hun ongenoegen kenbaar gemaakt over de veralgemening van het vaccinatiepaspoort. Zij verwijten de regering een besluit te hebben genomen dat meteen van toepassing is. "Het verplichte inentingsbewijs is een schande en een misbruik van gezag. Het is een aberratie om dit op te leggen zonder een moratorium van minstens één maand en het is een aanslag op de waardigheid van de Marokkanen", menen sommigen.

Lees ook: Marokko: vaccinatiepas vanaf donderdag verplicht

Voor andere gebruikers van hetzelfde sociale netwerk is "dit besluit een strategie van de bevoegde autoriteiten om de vaccinatiecampagne te versnellen en degenen die weigerachtig staan te dwingen om zich naar de vaccinatiecentra te begeven". Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn ongeveer 6,5 miljoen Marokkanen nog steeds terughoudend om zich te laten vaccineren tegen Covid-19.

Ondanks de redenen die de regering aanvoert om het besluit te rechtvaardigen, zien Marokkanen die een vaccin weigeren het als een verkapte manier om het vaccin op te dringen. Zij verwachtten dat de beperkende maatregelen zouden worden versoepeld, niet verscherpt. "In de meeste landen van de wereld worden de beperkende maatregelen versoepeld wanneer de gezondheidssituatie verbetert. In ons land is het tegendeel waar. Terwijl bijna alle cijfers in het groen staan, wordt een algemeen vaccinatiepas opgelegd voor de toegang tot openbare en private ruimten," aldus een internetgebruiker.

Lees ook: Marokko lanceert vaccinatiepaspoort

Maar niet iedereen is ontevredenen, sommige burgers hebben het initiatief toegejuicht en de regering opgeroepen om voet bij stuk te houden, zodat de collectieve immuniteit zo snel mogelijk verwezenlijkt kan worden. Vanaf donderdag 21 oktober 2021 is de toegang tot hotels en toeristische etablissementen, restaurants, cafés, gesloten ruimten, winkels, sportscholen en hamams, afhankelijk van de voorlegging van een vaccinatiebewijs.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team