Zoeken

Marokko veroordeelt Israëlische aanval in Jeruzalem

25 april 2022 - 15:00 - Wereld

©

Marokko heeft David Govrin, het hoofd van het Israëlische verbindingsbureau in Rabat, ontboden en hem medegedeeld dat het de incidenten bij de Al-Aqsa Moskee in Jeruzalem veroordeelt.

David Govrin werd verteld "dat wij de aanvallen op de gelovigen van de Al-Aqsa Moskee en de schending van de heiligheid" van de tempel veroordelen, zei de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita in zijn toespraak op de spoedvergadering van het Arabisch ministerieel comité in Amman op donderdag.

Lees ook: Abdessamad Ezzalzouli wekt woede Israëliërs

De minister riep op "af te zien van acties die de situatie kunnen verergeren en de spanningen in de Palestijnse gebieden kunnen doen toenemen". Hij benadrukte dat "deze aanvallen een flagrante provocatie tegen moslims vormen" en "een nieuwe cyclus van geweld op gang zouden kunnen brengen". Dit was het geval in mei, toen het geweld tussen Israël en Palestijnse milities in de Gazastrook escaleerde.

Na de Israëlische aanval op de moskee van Jeruzalem had Marokko de Verenigde Naties al opgeroepen om "dringend" op te treden. Koning Mohammed VI en koning Abdullah II van Jordanië verklaarden op de dag van de gebeurtenissen in een telefoongesprek dat de Israëlische aanval "gevoelens van wrok, haat en extremisme zou kunnen aanwakkeren en de kansen om het vredesproces in de regio nieuw leven in te blazen, teniet zou kunnen doen".

Lees ook: Marokkaanse universiteit sluit deuren om pro-Palestijnse bijeenkomst te verhinderen

Onder Donald Trump normaliseerde Marokko in december 2020 zijn diplomatieke betrekkingen met Israël in ruil voor de erkenning door de Verenigde Staten van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara. Marokko verklaarde dat de hervatting van de betrekkingen met Israël geen gevolgen zou hebben voor zijn standpunt over het Palestijnse conflict.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team