Zoeken

Washington bevestigt opening Marokkaanse ambassade in Israël

1 juli 2022 - 10:16 - Wereld

©

Marokko zal deze zomer een ambassade openen in Israël, bevestigden de Verenigde Staten, die de heropleving van de betrekkingen tussen de twee landen begroetten.

Door de aanwezigheid van Israël als waarnemer bij African Lion 2022, de grootste militaire oefening van Afrika die door Marokko en de Verenigde Staten gezamenlijk wordt georganiseerd, worden de banden tussen de twee landen weer aangehaald, aldus de Amerikaanse ambassade in Rabat.

Lees ook: Marokko aanwezig op Israëlische top

De wederzijdse opening van een ambassade in beide landen zou symbool staan voor een cruciaal keerpunt in de hervatting van de betrekkingen. Deze stap is verscheidene malen uitgesteld en zal deze zomer genomen worden door Marokko tijdens een officieel bezoek van de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita aan Israël. "Vanmorgen hebben wij met minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita besloten om over enkele maanden ambassades te openen in Jeruzalem en Marokko," zei Yair Lapid, de hoofddiplomaat van Israël, tijdens zijn bezoek aan Marokko.

Ook al communiceert Rabat zeer weinig over dit onderwerp, toch heeft de ambassadeur van de Verenigde Staten in Marokko, Jerome Sherman, aangekondigd dat de twee "nauwe bondgenoten" van de Verenigde Staten "vooruitgang boeken bij het omvormen van hun respectieve diplomatieke verbindingskantoren tot volwaardige ambassades". Hij benadrukte dat "het aanhalen van deze betrekkingen nieuwe kansen zal scheppen voor vrede en welvaart in de regio", meldt Jeune Afrique.

Lees ook: Israël herhaalt steun Marokkaanse Sahara

Sinds de normalisatie van de betrekkingen tussen Marokko en Israël zijn er van beide kanten meerdere officiële bezoeken georganiseerd. Het meest recente bezoek was van Ayelet Shaked, de Israëlische minister van Binnenlandse Zaken. "Mijn doel is om binnen een maand een definitieve overeenkomst te ondertekenen om verpleegsters en bouwvakkers uit Marokko naar Israël te halen. De betrekkingen tussen de twee landen hebben een enorm potentieel," zei de minister op een briefing voor de pers.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team