Zoeken

Marokko verhoogt salaris dokters om kennisvlucht te remmen

28 februari 2022 - 12:20 - Economie

©

Artsen, apothekers en tandartsen die in Marokko in de openbare sector werken, mogen in 2023 een opwaardering verwachten van hun salaris en hun professionele status. Deze maatregel van de overheid zou de kennisvlucht moeten helpen remmen.

Na "meer dan een decennium" van mobilisatie, hebben de vakbonden in de medische sector eindelijk een akkoord bereikt met de regering. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst op 22 februari, aldus een persbericht.

Lees ook: Marokko wanhopig op zoek naar dokters en verplegers

Volgens dit akkoord zal de indexschaal voor artsen, apothekers en tandartsen die in de Marokkaanse openbare sector werken, een wijziging ondergaan. Voor deze beroepen is een salarisverhoging van 3200 tot 3800 dirham besloten. Verpleegkundigen en gezondheidstechnici zullen eveneens recht hebben op een salarisverhoging, waarvan het bedrag nog niet bekend is gemaakt.

Lees ook: Toekomstige artsen willen Marokko verlaten

Het Marokkaanse ministerie van Volksgezondheid stelt dat deze hervormingen een eerste stap zijn naar meer dialoog en antwoorden op de eisen van de medische sector. Ook wordt benadrukt dat de nieuwe overeenkomst onderdeel is van de inspanningen van de regering om de sociale bescherming te veralgemenen en de gezondheidssector en zijn menselijk kapitaal te ontwikkelen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team