Zoeken

Marokko: regering belooft maandsalaris van 100.000 dirham voor artsen

1 november 2021 - 19:40 - Economie

©

De staatssecretaris voor Begroting heeft een tip van de sluier gelicht met betrekking tot de hervorming van het Marokkaans gezondheidsstelsel. Eén van de belangrijkste maatregelen betreft de bezoldiging van artsen in de publieke sector. De regering wil de vergoeding op basis van dienstverlening invoeren. In de PLF 2022 heeft de regering een budget van 23,5 miljard dirham uitgetrokken, met inbegrip van middelen voor de opwaardering van het medische beroep.

Tijdens de besprekingen over de begrotingswet (PLF) in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, heeft de met begroting belaste gedelegeerde minister, Fouzi Lekjaa, een aantal antwoorden gegeven op de economische en sociale vraagstukken die door de parlementsleden aan de orde waren gesteld. Hij erkende dat het salaris van 7000 dirham per maand "onvoldoende" is voor een arts, maar zelfs een verhoging van het salaris tot meer dan 8000 dirham, blijft een ontoereikend inkomensniveau, zo betoogde hij.

Lees ook: Marokko wil buitenlandse artsen aanwerven

Volgens Lekjaa vergt dit probleem een veel omvattender antwoord, dat deel moet uitmaken van een grondige herziening van het medisch ambtelijk apparaat, waarvan één van de pijlers de betaling van artsen op basis van een honorarium voor dienstverlening zal zijn. "Een dokter kan geen ambtenaar zijn," zei Lekjaa. "Een arts moet worden betaald naar gelang de verrichte handelingen, met een minimum- en een maximumdrempel", voegde hij eraan toe. "Als hij erin slaagt 100.000 dirham per maand te halen, dan is dat goed voor hem, als hij liever weinig werkt en 30.000 dirham verdient, is dat ook zijn keuze. Als hij zich voor een periode van 6 maanden in het buitenland wil gaan vormen, dan wordt hij niet betaald," legde hij uit.

Lees ook: Marokko heeft 100.000 artsen en verplegers nodig

"We kunnen geen twee structuren hanteren in ons gezondheidsstelsel: een privé-sector, waar de arts veel kan verdienen en een openbare sector waar hij of zij vastzit op een bepaald salarisniveau. Dit is niet langer mogelijk. We moeten breken met de oude overwegingen van trede, schaal, rang... en naar een nieuw systeem toewerken". Volgens de minister is het wetsontwerp reeds klaar en zou het spoedig in het wetgevingscircuit moeten komen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team