Zoeken

Marokko levert Brit uit aan VS in grote fraudezaak

17 december 2023 - 20:00 - Marokko

©

Marokko heeft vrijdag Stephen Burton, een 58-jarige Brit, uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Burton werd in 2022 in Marokko gearresteerd nadat hij het land was binnengekomen met een vals Zimbabwaans paspoort.

De Amerikaanse aanklager Breon Peace bevestigde dat Burton zaterdag voor de federale rechtbank in Brooklyn is verschenen, waar hij terechtstaat voor samenzwering tot elektronische fraude, elektronische fraude en samenzwering tot witwassen van geld, meldt AP. Samen met James Wellesley zou hij betrokken zijn bij een Ponzi-schema om 99 miljoen dollar van investeerders te ontvreemden. In de rechtbank pleitte Burton niet schuldig. In afwachting van zijn volgende zitting op 22 januari, is hij in hechtenis genomen.

Lees ook: Marokko levert voor het eerst Chinees uit

Volgens de aanklacht deden Burton en Wellesley zich vanaf juni 2017 tot en met februari 2019 voor als leiders van het bedrijf Bordeaux Cellars. Zij benaderden investeerders in New York, onder andere tijdens zakelijke conferenties in de VS en in het buitenland. Hun werkwijze bestond uit het bemiddelen van leningen tussen investeerders en welgestelde wijnverzamelaars via hun bedrijf. Deze leningen zouden volledig worden gegarandeerd door zeer waardevolle wijncollecties.

Lees ook: Spanje levert Marokkaan uit op verzoek van Marokko

De investeerders werd beloofd dat zij regelmatig rente zouden ontvangen van de leners. Bordeaux Cellars zou de wijn die als garantie voor de leningen diende, in reserve houden. Onderzoek toonde aan dat de wijnverzamelaars in werkelijkheid niet bestonden en dat Bordeaux Cellars geen enkele wijnkelder bezat om de leningen te garanderen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team