Zoeken

Marokko levert voor het eerst Chinees uit

19 november 2023 - 22:13 - Marokko

©

Een Chinese voortvluchtige is door Marokko uitgeleverd aan China na zijn arrestatie op basis van een red notice van Interpol. Deze zaak markeert een belangrijke ontwikkeling in de samenwerking tussen China en Marokko in de strijd tegen grensoverschrijdende economische criminaliteit.

De verdachte, bekend onder de bijnaam Luo, werkte als financieel directeur voor een bedrijf die hem nu beschuldigt van het verduisteren van miljoenen yuans. Na het plegen van de misdrijven, vluchtte Luo naar Marokko. In februari 2020 startte de Chinese politie een onderzoek, wat in juli 2022 leidde tot de uitgifte van een internationaal arrestatiebevel via Interpol. In april van dit jaar werd Luo gearresteerd door de Marokkaanse politie, en in oktober keurde de rechtbank zijn uitlevering goed. Hij werd afgelopen zaterdag aan China uitgeleverd.

Lees ook: Nederland blokkeert uitlevering in Spanje opgepakte Marokkaanse Nederlander

Deze uitlevering is de eerste sinds het uitleveringsverdrag tussen China en Marokko in 2021 van kracht werd. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Openbare Veiligheid benadrukte het belang van deze zaak voor de versterking van de wetshandhaving en juridische samenwerking tussen China en Marokko. Hij voegde eraan toe dat China zijn inspanningen zal blijven voortzetten om de internationale samenwerking te bevorderen en verdachten van misdrijven in het buitenland te arresteren.

Lees ook: Marokko eist uitlevering consulaire medewerker die 230.000 euro verduisterde

Tot nu toe heeft de Chinese politie meer dan 700 buitenlandse verdachten gearresteerd, betrokken bij diverse vormen van economische criminaliteit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team