Zoeken

Nederland levert Marengo-verdachte uit aan Marokko

10 maart 2023 - 14:00 - Wereld

©

Marengo-verdachte Achraf B. mag van de rechtbank van Lelystad aan Marokko worden uitgeleverd. De 29-jarige man wordt in het koninkrijk verdacht van betrokkenheid bij de schietpartij in Café la Crème in Marrakech in 2017.

Achraf B. wordt in Nederland verdacht van betrokkenheid bij meerdere liquidaties in opdracht van Ridouan Taghi. Tegen hem is vorig jaar al een levenslange gevangenisstraf geëist in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. Maar hij zou in 2017 ook een rol hebben gespeeld bij een vergismoord in Marokko. Twee schutters kregen zes jaar geleden de opdracht om de Nederlands-Marokkaanse crimineel Mustapha F., een concurrent van Ridouan Taghi, in Marrakech te liquideren, maar zij schoten op het terras van Café la Crème per vergissing de zoon van een Marokkaanse rechter dood, schrijft RTV Utrecht.

Lees ook: Marokko eist uitlevering Achraf B. voor schietpartij café La Créme

De rechtbank Midden-Nederland heeft de uitlevering van Achraf B. aan Marokko nu als ’toelaatbaar’ beoordeeld. De verdachte had zich verzet tegen zijn uitlevering. Hij meent dat de vervolging politiek gemotiveerd is en vreest een oneerlijk proces. Maar de rechtbank Midden-Nederland ziet dat anders. "Dat de moord op de zoon van een Marokkaanse rechter voor ophef zorgt, wil nog niet zeggen dat het een feit van politieke aard is", vindt de rechtbank. De rechtbank denkt dat B. wel een eerlijk proces zal krijgen in Marokko.

Lees ook: Neef Ridouan Taghi in Marokko veroordeeld voor vergismoord café La Crème

De uiteindelijke beslissing ligt bij de Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yesilgöz. De rechtbank vroeg haar in een advies om aandacht te hebben voor de zorgelijke mensenrechtensituatie in het koninkrijk. Marokko moet ook garanderen dat Achraf B. niet de doodstraf krijgt en dat hij zijn eventuele straf in Nederland mag uitzitten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team