Zoeken

VS bedankt Marokko voor rol in arrestatie Russische cybercrimineel

9 november 2023 - 11:00 - Marokko

©

De Verenigde Staten hebben Marokko geprezen voor zijn cruciale rol in de arrestatie en uitlevering van de 32-jarige Rus Ruslan Albertovich Nurullin, die mede is aangeklaagd voor een cyberfraude van 48 miljoen dollar.

Volgens een aanklacht die op 7 november openbaar werd gemaakt door het Amerikaanse ministerie van Justitie, hebben Ruslan Albertovich Nurullin, ook bekend onder de namen "ray.nolan" en "nolan", Nikolaj Sofinskij alias "pagnini", "Nikola Sofinskiy" en "Mykola Petrovych Sofinskyi", en Aleksandr Popan alias "popanus", "Alexander Popan" of nog "Alexandr Popan", allen Russische onderdanen, tussen 2013 en 2018 een bedrag van 48 miljoen dollar buitgemaakt.

Lees ook: Zoon Ridouan Taghi in Dubai gearresteerd, Nederland eist hem op

De cyberfraude, gepleegd door de georganiseerde bende, betrof het stelen van gevoelige persoonlijke gegevens, inclusief betaalkaartinformatie, om retailbestellingen te plaatsen voor producten zoals smartphones, computers en luxe kleding. Het geld werd daarna via een virtueel wisselkantoor in Rusland witgewassen om te worden geïnvesteerd in andere projecten.

De dertiger werd door Marokko aan de Verenigde Staten uitgeleverd en verscheen op 15 september voor een federale rechtbank in Brooklyn. De tweede verdachte stond dinsdag voor de rechter in Brooklyn, na zijn uitlevering door Roemenië. De derde verdachte werd vanuit Duitsland aan de Verenigde Staten uitgeleverd en verscheen op 16 oktober voor dezelfde rechtbank. Hun uitlevering volgde op red notices van Interpol gebaseerd op arrestatiebevelen uitgevaardigd door het Eastern District van New York.

De drie verdachten werden aangeklaagd voor 32 feiten, waaronder samenzwering om post- en elektronische fraude te plegen en ernstige identiteitsdiefstal. Ze riskeren elk een maximale gevangenisstraf van 20 jaar per fraude-, witwas- en samenzweringsaanklacht en een aanvullende straf van twee jaar voor elke aanklacht van ernstige identiteitsdiefstal.

Lees ook: In Marokko opgepakte verdachte is schutter kinderfeestje in Nederland

Het openbaar ministerie van het Eastern District van New York, Breon Peace, bedankte de Afdeling Internationale Zaken van het ministerie van Justitie, de Sectie Computer Criminaliteit en Intellectueel Eigendom, Interpol, en de autoriteiten van Marokko, Duitsland en Roemenië voor hun hulp bij de arrestatie en uitlevering van Nurullin, Popan en Sofinskij.

Bladna.nl