Zoeken

Marokko: steeds moeilijker om PCR-test uit te voeren

25 augustus 2021 - 15:40 - Marokko

©

Laboratoria voor medische analyses in Marokko hebben een tekort aan extractie-kits en amplificatievloeistof die nodig zijn om een PCR-test uit te kunnen voeren. Dit is een zeer delicate situatie, te meer omdat het koninkrijk een belangrijke besmettingsfase doormaakt in de coronapandemie, die wordt gekenmerkt door vele ernstige gevallen en overlijdens.

De toenemende vraag naar PCR-testen brengt laboratoria en leveranciers in grote problemen. Een deel van de leveranciers is niet langer in staat om laboratoria te voorzien van extractie-kits en amplificatievloeistof, aldus Dr Ayoub Boughaidi, directeur van het laboratorium voor medische analyse Riad Tetouan in Tanger.

Lees ook: Een 100% Marokkaanse coronatest

"Nadat het monster is genomen moet het virus worden onttrokken, voor deze stap is een extractie-kit nodig en een bijbehorende machine die een extractor wordt genoemd. De PCR-test kan niet worden uitgevoerd zonder deze fase te doorlopen", meldt Dr Boughaidi aan H24infos.

Volgens de expert heeft dit tekort sommige laboratoria ertoe aangezet om nieuwe extractoren met de bijbehorende kits te kopen, om zo de continuïteit van hun activiteit te kunnen waarborgen. De arts legt echter uit dat "de leveranciers die deze kits invoeren niet in staat zijn om in de behoeften van alle laboratoria te voorzien".

Lees ook: Valse PCR-testen winstgevende handel in Marrakech

Helaas doet deze situatie zich voor op een moment dat Marokko een sterke stijging van het aantal besmettingsgevallen kent, met een gemiddelde van 10.000 gevallen per dag in de afgelopen weken.

Bladna.nl