Zoeken

Duizenden Marokkanen uit Canada gestrand in Marokko

3 september 2021 - 10:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Na de opschorting van de rechtstreekse vluchten tussen Marokko en Canada zijn duizenden Canadezen en Marokkanen die in Canada wonen, in het koninkrijk gestrand. Ze roepen de Canadese autoriteiten op om hen te helpen.

"Op basis van het laatste advies van het Canadese agentschap voor volksgezondheid, heeft Transport Canada besloten zijn vluchten naar Marokko op te schorten. Als gevolg daarvan zijn er 12.000 Canadezen en Marokkanen uit Canada, gestrand in Marokko. Dit besluit werd mede genomen op basis van fraudegevallen met PCR-testen uit Marokko op de luchthaven Elliot Trudeau van Montreal. Canadese onderdanen en Marokkanen die er wonen zullen een tussenstop moeten maken in een ander land (Turkije, Verenigde Staten of Europa), waar zij een geldige coronatest zullen moeten afleggen, alvorens een derde land (anders dan Marokko) te verlaten om hun reis naar Canada verder te zetten," aldus het Canadese ministerie van Vervoer in een verklaring.

Lees ook: Canada schort vluchten met Marokko op

Dit is moeilijk voor de betrokkenen, aangezien de tussenlanding plaats moet vinden in een land dat onder meer toestemming geeft voor binnenkomst of doorreis van passagiers uit Marokko en hen toegang geeft tot screeningcentra in internationale luchthavens voor passagiers in transit. De situatie blijft ingewikkeld, hoewel Air Canada en Royal Air Maroc hun klanten wel de mogelijkheid hebben geboden om hun tickets gratis te wijzigen.

Lees ook: Royal Air Maroc verleent klanten kleine gunst

De duizenden betrokkenen roepen de hulp in van Nell Steward, de Canadese Ambassadeur in Marokko. Zij pleiten voor de aanwijzing van "een aantal vertrouwde Marokkaanse laboratoria om de PCR-testen uit te voeren" of voor de installatie van "een Canadees laboratorium op de luchthaven Mohammed V, om PCR-testen uit te kunnen voeren, enkele uren voor het aan boord gaan van het vliegtuig", meldt Hespress.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team