Zoeken

Marokko en Spanje willen tunnelproject op gang brengen

5 februari 2023 - 17:00 - Marokko

©

De topbijeenkomst tussen Spanje en Marokko op 1 en 2 februari in Rabat, was voor de twee landen ook een gelegenheid om het project voor de aanleg van een tunnel door de Straat van Gibraltar nieuw leven in te blazen.

"We gaan vaart zetten achter de studies voor het project voor een vaste verbinding door de Straat van Gibraltar, dat veertig jaar geleden door beide landen in gang werd gebracht. Het is een strategisch project voor Spanje en Marokko, maar ook voor Europa en Afrika", verklaarde Raquel Sánchez, de Spaanse minister van Vervoer, Mobiliteit en Stedelijke Planning, tijdens de Marokkaans-Spaanse top. Volgens de Marokkaanse premier Aziz Akhannouch zal dit project een echte revolutie teweegbrengen op verschillende niveaus.

Lees ook: Tunnelproject Marokko-Spanje wordt duidelijker

De afgelopen maanden hebben beide landen, na de normalisatie van hun betrekkingen in april, opnieuw belangstelling getoond voor het project. In november heeft de Marokkaanse regeringsraad de zakenman en expert in watervoorziening, Abdelkébir Zahoud, benoemd tot directeur-generaal van de Nationale Vereniging voor de Studie van de Straat van Gibraltar, onder toezicht van het ministerie van Openbare Werken en Waterstaat. Spanje heeft een bedrag van 750.000 euro voorzien in haar begroting voor 2023, om nieuwe haalbaarheidsstudies voor het project uit te laten voeren.

Volgens voorzitter Jawad Kerdoudi van het Marokkaans Instituut voor Internationale Betrekkingen, is de kost van het tunnelproject één van de belangrijkste obstakels voor de uitvoering ervan, maar "in het verleden hebben zowel de Wereldbank, de Europese Investeringsbank, Arabische fondsen en het Afrikaanse Ontwikkelingsfonds belangstelling getoond voor de financiering van deze infrastructuur. In feite zou de levensvatbaarheid van het project kunnen worden bevorderd door het gebruik van de tunnel als gaspijpleiding tussen Marokko en Spanje, waardoor gas in beide richtingen kan worden vervoerd".

De twee landen hebben een gezamenlijk Spaans-Marokkaans comité opgericht en twee studiebureaus: de Spaanse maatschappij voor vaste communicatie door de Straat van Gibraltar (SECEGSA) in Spanje en de Nationale maatschappij voor studies over de Straat van Gibraltar (SNED) in Marokko. Het Gemengd Comité, dat bestaat uit tien leden (5 Spaanse en 5 Marokkaanse), komt ten minste eenmaal per half jaar bijeen, in Spanje of Marokko. De twee diensten houden elkaar op de hoogte van de voortgang en de resultaten van de studies.

Lees ook: Tunnel Marokko-Spanje: werkzaamheden in 2030 van start

De tunnel zal passagiers en goederen vervoeren tussen twee terminals (Punta Paloma in Tarifa en Malabata in de baai van Tanger), met pendeltreinen voor auto’s en vrachtwagens, plus conventionele passagiers- en goederentreinen. De afstand tussen de eindstations zal 42 km bedragen; die van de tunnel 38,7 km, waarvan 27,8 km onder water en 11 km ondergronds, met een maximale diepte van 300 meter en een maximale helling van 3%. Op transcontinentaal niveau zou het tunnelproject een aanzienlijke invloed hebben op de handelsbetrekkingen tussen Europa en Afrika, door de bevordering van een beter goederenverkeer, een grotere productiviteit van het bedrijfsleven en de delokalisatie en opstart van bedrijven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team