Zoeken

Nieuwe overeenkomst voor bouw tunnel Marokko-Spanje

13 april 2023 - 16:00 - Wereld

©

De onderhandelingen tussen Marokko en Spanje over de tunnel die de twee landen moet verbinden via de Straat van Gibraltar, hebben tot nu toe enkel betrekking op de haalbaarheidsstudies van het project. De daadwerkelijke aanleg van de infrastructuur zal het onderwerp zijn van een nieuwe bilaterale overeenkomst, kondigt het Spaanse ministerie van Vervoer en Mobiliteit aan.

Het gemengd comité Spanje-Marokko is maandag bijeengekomen om het project voor een "vaste verbinding door de Straat van Gibraltar" te bespreken. Op de topbijeenkomst van februari in Rabat kamen beide landen overeen de projectstudies nieuw leven in te blazen. De vergadering valideerde de studies die sinds 2009 worden uitgevoerd door het Spaanse bedrijf SECEGSA en zijn Marokkaanse tegenhanger SNED, aldus Europa Press.

Lees ook: Tunnelproject Marokko-Spanje zou Sebta benadelen

"We beginnen aan een nieuwe fase in de herlancering van het project," zei minister Raquel Sánchez van Vervoer, Mobiliteit, Stedelijke Agenda en Duurzaamheid. Ze voegde eraan toe dat de vergadering van het gemengd comité ook de herlancering van de activiteiten van SECEGSA markeert. Het bedrijf is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de haalbaarheidsstudies voor de intercontinentale verbinding voor het transport van telecommunicatie en energie. Er zal 2,3 miljoen euro worden geïnvesteerd om de studies van het project bij te werken, voegt het comité eraan toe.

De twee partijen kwamen overeen gezamenlijk de haalbaarheid van permanente communicatie in de Straat van Gibraltar te bestuderen en besloten daarom tot een uitwisseling van wetenschappelijke en technische informatie, via de oprichting van twee gemengde studiebureaus. Aangezien SECEGSA en SNED zich sinds hun oprichting in 1981 hebben toegelegd op de uitvoering van studies, zal de bouw van de tunnel het voorwerp uitmaken van een nieuwe overeenkomst met Marokko, in overeenstemming met de internationale verdragen.

Lees ook: Grote twijfels over haalbaarheid tunnel Marokko Spanje

"Het is van groot politiek belang dat we na veertien jaar, sinds Tanger in oktober 2009, een impuls geven aan de studies van een project met een maximale geostrategische relevantie voor onze landen en voor de betrekkingen tussen Europa en Afrika", aldus Sanchez, die de werkzaamheden van de gemengde commissie lanceerde.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team