Zoeken

Tunnel Marokko-Spanje: werkzaamheden in 2030 van start

25 juni 2022 - 17:20 - Wereld

©

De werkzaamheden aan de onderzeese tunnel die Spanje en Marokko via de Straat van Gibraltar moet verbinden, zouden in 2030 van start moeten gaan. De infrastructuur moet ook worden aangesloten op de gaspijpleiding Nigeria-Marokko, die gas vanuit Nigeria naar Europa zal transporteren.

Het Spaanse engineering bedrijf SECEGSA heeft aangekondigd dat de bouw van de Marokkaans-Spaanse tunnel in 2030 van start zou kunnen gaan, meldt het dagblad Assabah. Deskundigen uit beide landen zullen binnenkort bijeenkomen om het project te bespreken. Volgens het Spaanse bedrijf lag het project nog steeds op tafel. De Marokkaanse en Spaanse ministers van vervoer hebben in april 2021 nog van gedachten gewisseld over dit onderwerp, aldus dezelfde bron.

Lees ook: Project tunnel Spanje-Marokko mogelijk terug op tafel

De aanleg van de gaspijpleiding Nigeria-Marokko en de normalisering van de betrekkingen tussen Spanje en Marokko, hebben het project voor de aanleg van de intercontinentale tunnel in de Straat van Gibraltar opnieuw op de agenda geplaatst. Met deze infrastructuur zullen de kosten voor het vervoer van aardgas uit Afrika en het Midden-Oosten naar Europa aanzienlijk worden verlaagd, aldus dezelfde bron.

Lees ook: VS willen tunnelproject Marokko-Spanje herstarten

De Wereldbank, de Europese Investeringsbank, de Afrikaanse Ontwikkelingsbank en vele Arabische donors hebben belangstelling voor het project. SECEGSA heeft de Spaanse regering alle in de afgelopen 35 jaar verrichte studies voorgelegd voor het tunnelproject dat Tanger met Tarifa zal verbinden. De tunnel wordt 24 km lang. De gaspijpleiding Nigeria-Marokko wordt 5660 km lang, en zal door 12 Afrikaanse staten heen naar de Atlantische Oceaan lopen, alvorens een verbinding tot stand te brengen met Europa.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team