Zoeken

Marokko en Spanje bereiken overeenstemming over operatie Marhaba

19 mei 2023 - 13:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Woensdag vergaderde de Spaans-Marokkaanse Gemengde Commissie in het hoofdkwartier van het ministerie van Binnenlandse Zaken om de transit-operatie (OPE-23) of Marhaba 2023 te coördineren.

Het doel van de vergadering was om beslissingen te nemen met betrekking tot de laatste details voor het speciale veiligheidsplan van de operatie Marhaba, ten voordele van de Marokkaanse diaspora. In de komende weken zal de planning worden afgerond en alle aspecten omvatten die nodig zijn om de actie uit te rollen.

Het koninkrijk werd op de vergadering vertegenwoordigd door de Marokkaanse ambassadeur in Spanje, Karima Benyaich, de directeur migratie en grensbewaking van Marokko, Khalid Zerouali, alsook hoge ambtenaren van de Algemene Veiligheidsdienst en de Koninklijke Gendarmerie, vergezeld van vertegenwoordigers van verschillende ministeries.

Lees ook: Algeciras en Tarifa centraal in Marhaba-operatie

De gezamenlijke commissie besprak onder meer de operationele maatregelen die de twee landen moeten nemen om de operatie zo soepel mogelijk te laten verlopen. Deze maatregelen, die vergelijkbaar zijn met die van vorig jaar, hebben de vlotte doorstroming, de verkeersveiligheid, de bijstand aan reizigers en de preventie en bescherming van de volksgezondheid tot doel.

Ook de vlootplannen werden tijdens de vergadering besproken om ervoor te zorgen dat er een passend aanbod is voor het dagelijkse verkeer van passagiers en voertuigen. Bovendien zal in de havens versterking van het personeel worden ingezet om de doorvoer te garanderen, zowel van Europa naar Marokko als tijdens de retourfase van Marhaba 2023.

Lees ook: Marhaba 2023: 538 wekelijkse bootovertochten verwacht

Ten slotte zijn beide landen overeengekomen de kanalen voor informatie-uitwisseling te versterken en te coördineren, voor een verbetering van aspecten zoals het beheer van drukke dagen, de mogelijkheid om tickets te wisselen en andere maatregelen voor zeereizen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team