Zoeken

Marhaba 2023: Spanje zet 16.000 politieagenten in

19 mei 2023 - 20:30 - Marokkanen in het buitenland

©

Spanje gaat 16.000 politieagenten en leden van de Guardia Civil inzetten voor de zomeroperatie Marhaba 2023 waarbij de reis van Marokkanen die in het buitenland wonen naar Marokko in goede banen wordt geleid. Het besluit werd deze week genomen tijdens een bijeenkomst van verantwoordelijken van beide regeringen in Madrid.

Het aantal agenten dat wordt ingezet is vergelijkbaar met vorig jaar, maar er is sprake van "versterkte" coördinatie om zich voor te bereiden op een grotere toestroom, aldus de Spaanse autoriteiten.

Lees ook: Marokko en Spanje bereiken overeenstemming over operatie Marhaba

Marokko en Spanje hebben ook afgesproken om de uitwisseling van informatie te versterken en te coördineren, om verschillende aspecten van de zomeroperatie verder te verbeteren, zoals het beheer van piekdagen, de mogelijkheid van ticketuitwisseling en andere voorwaarden voor de bootovertocht.

In de komende weken zullen de details van Marhaba 2023, dat OPE-23 genoemd wordt in Spanje, worden afgerond. Deze operatie voorziet ook in een versterking van het personeel in de havens om een soepele doorvoer te garanderen, zowel van Europa naar Afrika als in de retourfase. Het doel van deze gezamenlijke inzet is om "vloeiend verkeer en veiligheid" te waarborgen, reizigers te ondersteunen, en de volksgezondheid te beschermen.

Lees ook: Algeciras en Tarifa centraal in Marhaba-operatie

De zomeroperatie Marhaba werd voor het eerst in 1986 georganiseerd en regelt de heen- en terugreis van Marokkanen die vanuit verschillende Europese landen naar hun land van herkomst reizen in de zomerperiode. Na een onderbreking van twee jaar door de Covid-19-pandemie en de spanningen tussen Marokko en Spanje, werd de operatie vorig jaar hervat. In 2022 werden in totaal 2.912.283 passagiers en 695.487 voertuigen geregistreerd tijdens de hele operatie.

Bladna.nl