Zoeken

Operatie Marhaba: voorspellingen wijzen op recordaantallen

1 augustus 2023 - 16:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De goede coördinatie tussen Marokko en Spanje voor de organisatie van Operatie Marhaba, zou het bewijs zijn van de uitstekende kwaliteit van de betrekkingen tussen de twee landen.

De betrekkingen tussen Madrid en Rabat zijn "op hun hoogtepunt", zoals blijkt uit de goede coördinatie tussen de twee landen om de veilige doorreis van personen en voertuigen in het kader van Operatie Marhaba te vergemakkelijken, verzekeren bronnen binnen de Spaanse regering aan La Vanguardia. Tussen 15 juni en 26 juli zijn ruim een miljoen Marokkanen uit Europa naar Marokko gereisd via Spanje, een stijging van 6,1% ten opzichte van 2022.

Lees ook: Wereld-Marokkanen: Algeciras waarschuwt reizigers zonder ticket

De editie van vorig jaar, de eerste na de Covid-19 gezondheidscrisis, eindigde met een totaal van 1.430.340 passagiers en 349.735 voertuigen. Dit jaar kondigen de voorspellingen recordstromen aan. De drukste periodes werden van zaterdag tot deze dinsdag verwacht. Het speciale plan voorziet een reeks maatregelen, zoals de uitwisselbaarheid van boottickets om de inscheping van passagiers te versnellen. Tijdens de retourfase worden de data van 29, 30 en 31 augustus en 1 september als kritiek beschouwd.

Lees ook: Operatie Marhaba: bijna miljoen Europese Marokkanen keren terug naar huis

Tijdens de heenfase waren de havens van Algeciras en Tarifa goed voor 70,9% van het totaal verkeer, waarvan 60,1% voor Algeciras en 10,8% voor Tarifa. In Marokko registreerden de havens Tanger Med (43,3%), Tanger Ville (10,8%) en Sebta (17,4%) de grootste voertuigstromen. Intussen hebben al 123.957 reizigers Marokko verlaten richting Spanje, een stijging van 9,6% ten opzichte van 2022.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team