Zoeken

Verscherpte veiligheid in Spanje voor operatie Marhaba

17 juni 2023 - 09:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Spanje zal deze vakantieperiode 19.441 politieagenten inzetten om de veiligheid te garanderen van mensen en eigendommen in het kader van Operatie Marhaba, die deze donderdag van start is gegaan. Er worden 21,4% meer agenten ingezet dan vorig jaar.

De Spaanse beveiliging van de Marhaba-operatie bestaat dit jaar uit 19.441 agenten, waaronder 14.073 agenten van de Guardia Civil en 4520 nationale politieagenten, aangevuld met 648 lokale politieagenten. Ze worden gestationeerd in de havens en aan de grenzen van Valencia, Alicante, Almería, Málaga, Motril (Granada), Algeciras en Tarifa (Cádiz), Sebta en Melilla, en in andere gemeenten met inschepingshavens, meldt Andalucia Información.

Lees ook: Operatie Marhaba: een belasting tussen Spanje en Marokko?

De Spaans-Marokkaanse Gemengde Commissie heeft verschillende bijeenkomsten gehouden om de operatie voor te bereiden. Vorig jaar namen 2.912.283 passagiers en 695.487 voertuigen deel aan de transitoperatie die de reis van Marokkanen uit Europa naar Marokko tijdens de zomervakantie faciliteert. Het directoraat-generaal Civiele Bescherming en Noodsituaties van het Spaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken, dat verantwoordelijk is voor de coördinatie van de operatie, zegt dat de veiligheidsmaatregelen bedoeld zijn om een vlotte doorreis van Marokkanen te garanderen.

Volgens het vlootplan zullen 36 schepen van zeven rederijen deelnemen aan Operatie Marhaba 2023. Er wordt een massale toestroom van voertuigen en passagiers verwacht in de eerste fase, die op 15 juni begint en tot 15 augustus loopt. En dan met name aan de vooravond van Eid ul-Adha in Marokko, op 24, 25, 26 en 27 juni. Ook in de tweede fase, van 15 juli tot 15 september, worden drukke dagen verwacht en dan vooral op 29, 30, 31 augustus en 1 september. Tijdens deze drukke dagen zijn er speciale maatregelen gepland, zoals de mogelijkheid om tickets te wisselen om het instappen van passagiers te vergemakkelijken.

Lees ook: Zomeroperatie Marhaba 2023 van start

De Algemene Verkeersdirectie (DGT) heeft twee rustplaatsen en zeven informatiepunten ingericht. Passagiers kunnen de aankomsttijden en het aankomst-ritme van voertuigen in de havens raadplegen op de 2428 beeldschermen die zijn geïnstalleerd. Het plan voorziet ook in gezondheidsvoorzieningen en sociale bijstand en biedt reizigers administratieve ondersteuning aan in hun eigen taal.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team