Zoeken

Marokko-Spanje: interventie Felipe VI om crisis te overwinnen?

22 mei 2021 - 15:00 - Marokko

©

Arancha González Laya, de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Europese Unie en Samenwerking, zegt dat voor het herstel van normale betrekkingen met Marokko een zekere mate van discretie nodig is. Hoewel de rust in Sebta is teruggekeerd, blijven de spanningen tussen het koninkrijk en Spanje groot.

"In dit stadium vereist het herstel van een normale relatie een zekere discretie. Ik zou graag een diplomatieke discretie bewaren, want dat is het kenmerk van een volwassen relatie. Wij willen een volwassen relatie met Marokko, ook al zijn er meningsverschillen," zei het hoofd van de Spaanse diplomatie in een interview met de krant La Razón. Zij verzekerde dat "er gesprekken zijn geweest met verschillende mensen op verschillende niveaus".

Gevraagd naar de rol die koning Felipe VI zou kunnen spelen bij het ontdooien van de crisis, zei Arancha González Laya dat "de koning een belangrijke rol speelt in onze internationale betrekkingen". "Als de vraag is welke strategie de Spaanse regering zal inzetten, met wie en wanneer zij dat zal doen, denk ik dat het beter is iets te volgen wat voor mij heel belangrijk is, namelijk discrete diplomatie", voegde zij eraan toe. Volgens de Spaanse diplomaat was de Spaanse regering er zich niet van bewust dat de spoedopname om "humanitaire redenen" van Polisario-leider Brahim Ghali in een ziekenhuis in Logroño, onder de schuilnaam Mohamed Ben Battouche, van Algerijnse nationaliteit, tot nieuwe spanningen zou leiden tussen de twee landen.

"We hebben nooit een conflict gewild. We zoeken het nooit. We willen het niet. En we voeden het zeker niet. Wat wij willen is naar de toekomst kijken, en dit is ook hoe ik het aan ambassadeur (Karima) Benyaich heb overgebracht. Wij hebben dit conflict niet gecreëerd en wij willen het niet in stand houden. En we zullen langs deze lijnen blijven werken," zei Arancha González Laya. "Als de vraag is of Spanje met dit humanitaire gebaar partij kiest in het geschil over de Westelijke Sahara, is het antwoord van de regering nee. Spanje heeft zijn standpunt niet gewijzigd", rechtvaardigde zij. Volgens haar konden ze zich moeilijk voorstellen dat "een humanitair gebaar" een migratiecrisis zou veroorzaken.

Donderdag stopte de toevloed van migranten aan de grens bij Sebta, maar de diplomatieke spanningen tussen de twee landen zijn niet afgenomen. Spanje heeft Marokko beschuldigd van "agressie" en "chantage". "Marokko gaat niet over tot chantage, Marokko is duidelijk over zijn standpunten, zijn daden en zijn houding," antwoordde Nasser Bourita, minister van Buitenlandse Zaken in een verklaring aan MAP. "Als er een crisis is tussen Marokko en Spanje, dan is dat omdat Madrid op soevereine wijze heeft besloten om met de vijanden van het koninkrijk te manoeuvreren en op zijn grondgebied iemand te ontvangen die dagelijks oorlog voert in Marokko", voegde hij eraan toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team