Zoeken

Marokko reageert op resolutie Europees Parlement

12 juni 2021 - 18:20 - Marokko

©

Nasser Bourita, minister van Buitenlandse Zaken, Afrikaanse Samenwerking en Marokkanen die in het buitenland wonen, heeft gereageerd op de resolutie die het Europees Parlement op donderdag 10 juni tegen Marokko heeft aangenomen. Hij is van mening dat de instrumentalisering van de Europese instelling in de crisis tussen het koninkrijk en Spanje "contraproductief" is.

"Pogingen om deze crisis te europeaniseren zijn nutteloos en veranderen niets aan het zuiver bilaterale karakter van het conflict, de diepere oorzaken en de bewezen verantwoordelijkheid van Spanje bij het uitbreken ervan," zei het hoofd van de Marokkaanse diplomatie in een verklaring. De instrumentalisering van het Europees Parlement in deze crisis is volgens hem contraproductief. Nasser Bourita denkt dat deze resolutie niet bijdraagt tot een oplossing, het is volgens hem een blijk van kortzichtig politiek. Hij veroordeelde deze aanpak, die erop gericht is het debat over de diepere oorzaken van de crisis te omzeilen.

Lees ook: Europa neemt resolutie tegen Marokko aan

"De resolutie strookt niet met de goede samenwerking van Marokko met de Europese Unie inzake migratie. Degenen die Marokko bekritiseren op dit gebied, profiteren in feite van de concrete en dagelijkse resultaten van de samenwerking", aldus Nasser Bourita. "Niemand in Europa kan de kwaliteit van het partnerschap tussen de Europese Unie en Marokko op alle gebieden, inclusief migratie, in twijfel trekken". De cijfers zijn er om het te bevestigen, alleen al sinds 2017 heeft de samenwerking op het gebied van migratie geleid tot de verijdeling van meer dan 14.000 pogingen tot illegale migratie, de ontmanteling van 5000 netwerken voor mensenhandel, de redding van meer dan 80.500 migranten op zee en het voorkomen van talloze pogingen tot bestorming, legt hij uit.

Volgens hem heeft Marokko geen directieven nodig bij het beheer van de migratie. "De houding van de leraar en de leerling werkt niet meer. Paternalisme is een doodlopende weg," zegt hij. Het is niet de straf of de beloning die tot gedrag aanzet, maar de overtuiging van een gedeelde verantwoordelijkheid. In de ogen van het hoofd van de Marokkaanse diplomatie is de resolutie van het Europees Parlement bovendien in strijd met de geest van het partnerschap tussen het koninkrijk Marokko en de Europese Unie. Door Marokko te stigmatiseren, ondermijnt men in feite het partnerschapsbeginsel zelf. Het toont aan dat met betrekking tot de zuidelijke landen van de EU, zelfs de oudste en meest succesvolle constructies het slachtoffer kunnen worden van ongepaste en opportunistische acties in het Europees Parlement.

"Hoezeer Marokko ook tevreden is over zijn relatie met de Europese Unie, het is van mening dat het probleem bij Spanje blijft liggen, zolang de redenen voor het ontstaan ervan niet zijn opgelost," aldus de Marokkaanse diplomaat, die benadrukt dat Marokko het partnerschap met de EU nooit heeft beoordeeld op basis van conjuncturele incidenten, maar op basis van een betrouwbare actie. "Bovendien is het standpunt van de lidstaten van de Commissie en de Dienst Buitenlandse Zaken constructief geweest ten aanzien van de sleutelrol van Marokko in het Euro-Mediterrane partnerschap en de positieve waardering van de samenwerking op het gebied van migratie," merkt de minister van Buitenlandse Zaken op.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team