Zoeken

Marokko vraagt uitleg aan Spanje over ziekenhuisopname Polisario-leider

27 april 2021 - 15:40 - Marokko

©

De Marokkaanse autoriteiten zijn niet gelukkig met de evacuatie naar Logroño van Brahim Ghali, "president van de Democratische Arabische Republiek Sahara (SADR)" en secretaris-generaal van het Polisario-front. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Spaanse ambassadeur in Marokko, Ricardo Diez Hochleitner, op het matje geroepen om hierover uitleg te vragen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken beschouwt de ziekenhuisopname van Brahim Ghali een "ontrouwe houding" van Madrid. De Spaanse ambassadeur Ricardo Diez Hochleitner werd eraan herinnerd dat de Sahara een heilige en nationale zaak is, meldt Sahara media. Rabat heeft op die manier uitdrukking gegeven aan zijn boosheid en ongenoegen.

Op 21 april werd Brahim Ghali, "president van de Democratische Arabische Republiek Sahara (SADR)" en secretaris-generaal van het Polisario-front, onder een Algerijnse schuilnaam (Mohamed Benbatouche), met spoed afgevoerd naar een ziekenhuis in Spanje, in de buurt van Saragoza, nadat hij Covid-19 had opgelopen.

In een verklaring aan de pers bevestigde Arancha González Laya, Spaane minister van Buitenlandse Zaken, de aanwezigheid van de leider van de onafhankelijkheidsbeweging op Spaans grondgebied "om strikt humanitaire redenen" en verzekerde tegelijkertijd dat "dit de uitstekende betrekkingen die Spanje met Marokko onderhoudt, niet in de weg staat en niet verstoort".

Bladna.nl