Zoeken

Marokko-Spanje: heropening grenzen in zicht na anderhalf jaar sluiting

27 september 2021 - 15:00 - Wereld

©

De grenzen tussen Marokko en Spanje zijn sinds de uitbraak van de coronacrisis in maart 2020 gesloten, maar ze zouden binnenkort weer terug open kunnen. Voorlopig hebben de twee landen nog geen officiële datum voor de heropening aangekondigd, alles zal afhangen van de verbetering van de situatie op het vlak van volksgezondheid.

Er is nog niets veranderd sinds 13 maart 2020 toen Marokko het besluit nam om zijn grenzen met Sebta en Melilla vanwege de coronacrisis te sluiten. De grenzen zijn tot dusver de hele tijd gesloten gebleven, ondanks geruchten over een mogelijke heropening van Tarajal tegen het einde van het jaar. De geruchten zijn nog hardnekkiger geworden sinds het telefoongesprek tussen de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken en zijn Marokkaanse ambtgenoot, aldus El Faro de Ceuta.

Lees ook: Spanje houdt grenzen Sebta en Melilla dicht

Voorlopig heeft noch Spanje noch Marokko een officiële datum voor de heropening van de grens aangekondigd, ook al zijn aan Marokkaanse zijde de werkzaamheden ter verbetering en versterking van de grens voltooid. In Sebta wordt echter nog steeds aan de grens gewerkt.

Spanje heeft de sluiting van de grens tussen Sebta en Marokko verlengd tot 31 oktober, "onder voorbehoud van eventuele wijzigingen". Dit betekent dat Spanje de grens zou kunnen heropenen als de gezondheidssituatie verbetert. In Sebta zijn er weinig nieuwe gevallen en de vaccinatie vordert goed. Ook in Marokko is het aantal gevaccineerden aanzienlijk toegenomen.

Lees ook: Gaat Marokko de grenzen met Spanje heropenen?

De sluiting van de grensovergang Tarajal heeft ernstige gevolgen gehad voor Marokkaanse werknemers met arbeidscontracten in Sebta, met name huishoudelijk personeel. Als de grens wordt heropend, zullen zij de eersten zijn om over te steken, zei de regeringsafgevaardigde, Salvadora Mateos.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team